GASTRO: Danas roštiljamo – rebrica s bijelim umakom, kombinacija bez greške!
Kad je priprema mesa sa žara u pitanju, predprocesuiranje, odnosno mariniranje mesa je vrlo važan postupak. Temeljna marinada je krajnje jednostavna, a u nju ide ulje, crvena paprika, papar, sol, i češnjak u prahu. Češnjak u granulama može biti presudan jer, ako radimo sa svježim, nakon pečenja na rešetki može izgoriti, što će u konačnoj izvedbi dati gorkast okus mesu, što je nešto što svakako valja izbjeći. Kad je u prahu on mariniranjem doista uspije prodrijeti u sve pore mesa, a u okusima svježeg češnjaka možete uživati i bijelom umaku od kiselog vrhnja koji ide savršeno uz meso s roštilja.
Sastojci: |
|
---|---|
marinada | |
1 kg | svinjske vratine |
1 žlica | slatke mljevene paprike |
1/2 žlice | ljute mljevene paprike |
1 žlica | smeđeg šećera |
2 žličice | blijelog luka u granulama |
1 žlica | aceto balsamica |
1,5 dcl | biljnog ulja |
0,5 dcl | sojina umaka |
umak | |
2 dcl | kiselog vrhnja |
3 žlice | majoneze |
2 žlica | limunova soka |
2 žlice | suhih začniskih trava |
sol, papar |
Način priprave:
U posudi dobro izmiješati kiselo vrhnje s majonezom pa dodati limunov sok, protisnuti režanj češnjaka te sol i papar. Sve dobro izraditi u jednoličnu, glatku masu. Po želji, umaku se može dodati menta ili vlasac. Tako pripremljen umak poslužiti uz svinjsku vratinu s roštilja.