SVIJET SE SJEĆA ZLATNOG DJEČAKA: Maradona je mrtav, živio Maradona!

Maradona je umro prije godinu dana od srčanog udara, nekoliko tjedana nakon operacije uklanjanja ugruška na mozgu
Davis Cup, Hrvatska – Argentina Igor Kralj/PIXSELL

Svijet danas obilježava prvu godišnjicu smrti Diega Maradone, mnogima najboljeg nogometaša u povijesti i čovjeka kojeg u rodnoj Argentini obožavaju unatoč, ili možda upravo zbog njegovih ljudskih mana.

Utakmice argentinske lige počet će minutom šutnje, a igrači će na terenu napraviti formaciju u obliku broja 10, Maradoninog broja na dresu. U Buenos Airesu će se služiti posebne mise, uključujući u sirotinjskoj četvrti u kojoj je odrastao. U Napulju, gdje je proveo dio karijere, otkrit će se danas dva Maradonina kipa.

-Nedostajat ćeš nam dok smo živi- objavila je jučer argentinska nogometna liga u ‘hommageu’ koji prikazuje život, golove i trofeje Zlatnog dječaka, kako su Maradonu zvali.

Maradona je umro prije godinu dana od srčanog udara, nekoliko tjedana nakon operacije uklanjanja ugruška na mozgu.

Bivši nogometaš Boce Juniors, Barcelone i Napolija godinama se borio s ovisnostima o kokainu i alkoholu i prije smrti patio od problema sa srcem, jetrom i bubrezima. Njegova smrti šokirala je fanove diljem svijeta, a deseci tisuća prošli su kraj njegova lijesa, omotana u argentinsku zastavu u predsjedničkoj palači u Buenos Airesu.

On je mrtav, ali u Argentini Maradona je svuda

Od brojnih murala na zidovima koji ga prikazuju kao božanstvo do televizijske serije o njegovu životu i crkve koja nosi njegovo ime. Njegova dva gola u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. protiv Engleske, četiri godine nakon Falklandskog rata, pretvorila su ga u nacionalnog junaka.

Božja ruka

Njegova priča od trnja do zvijezda, nevjerojatna sportska postignuća, kompliciran život i dramatična smrt utkani su argentinsku psihu. U gradovima je njegovo ime ovjekovječeno brojnim grafitima u kojima ga se naziva bogom, svecem, vječnim, jedinim, nezaboravnim. Crtaju ga po zidovima s anđeoskim krilima, aureolom, žezlom ili kako ljubi trofej za naslov svjetskog prvaka.

U domovini ga najviše pamte po mitskoj utakmici s Engleskom kad je u samo četiri minute zabio dva najpoznatija gola u povijesti, prvi rukom, koji je pripisao božanskoj intervenciji i drugi koji će kasnije biti proglašen golom stoljeća. Te krajnosti, “grešan gol i virtuozan gol” nepogrešivo opisuju Maradonin život pun vrlina i mana i objašnjavaju zašto su ljudi njime toliko zadivljeni, tvrdi argentinski novinar Eduardo Galeano.

-Božja ruka pretvorila je Maradonu u okaljanog boga, najljudskijeg među bogovima- rekao je.

Povjesničar Felipe Pigna dodaje da je Maradona “nesavršeni junak” s mješavinom osobina koje pokazuju “što znači biti Argentinac”.

Stvoritelj sreće

O njegovoj smrti otvorena je istraga nakon što je dvoje od njegovo petero djece podnijelo prijavu protiv neurokirurga Leopolda Luquea kojeg krive za nemar u liječenju nakon operacije. Panel sastavljen od dvadesetak stručnjaka koje je sazvao argentinski javni tužitelj zaključio je u travnju da je Maradonino liječenje bilo puno manjkavosti i nepravilnosti i da ga je medicinski tim prepustio “sudbini”.

Naslovnice u međuvremenu pune dvije njegove kćeri koje se svađaju oko nasljedstva, a ovaj se tjedan javila i Kubanka koja tvrdi da ju je Maradona silovao kao maloljetnicu.

Mlađa kćer Dalma (34) rekla je da danas neće sudjelovati u nijednoj komemoraciji jer je to “najgori dan u životu”.

-Godinu nakon smrti, Diego, stvoritelj sreće, još izaziva patnju- napisao je ovaj tjedan dnevnik La Nacion.

-Tužni smo što je umro jer smo ga toliko voljeli. Tužni smo zbog toliko dokaza o samouništenju. Velika je suprotnost između javne sreće i privatne patnje.

Hrvatska
Sport