DESERTI: Kuglof, poslastica koju je u prosincu nemoguće zaobići!
Kuglof (kao i Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, i na francuskom jeziku, kouglof, kougelhof, ili kougelhopf) je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svijetu. Kod nas se tradicionalno jede u tijekom adventskih blagdana.
Popularna je u širokom regionu srednje Europe (ponekad poznata pod drugim nazivom sa malim varijacijama), uključujući južnu Njemačku, Austriju, Hrvatsku, Srbiju, Slovačku, Češku, Poljsku i Alzas. Tradicionalni srednjeuropski kuglof je usko povezan s božićnom tortom u Italiji poznatoj kao pandoro i američkom bundt kolačem.
Sastojci: |
|
---|---|
350 g | brašna |
200 g | šećera |
4 kom | jaja |
7 g | praška za pecivo |
1 žlica | vanilin arome |
7 g | vanilin šećera |
120 g | maslaca |
prstohvat | soli |
2 žlice | šećera u prahu |
1,5 dcl | mlijeka |
Način priprave:
Bez obzira na vrstu, što ovisi o sastojcima koje ste odabrali zajedničko svakom kuglofu je njegova pjesnasta tekstura i kružni oblik koji mu daje posebna posuda, najčešće metalna, a ima ih i keramičkih i onih napravljenih od gline, Kako biste postigli da nakon pečenja izvadite kolač bez ikakvih problema prije ulijevanja smjese namažite unutarnje stjenke posude uljem ili maslacem i pobrašnite. Također, Osnovne namirnice za pravljenje kuglofa su jaja, brašno, mlijeko, šećer, kvasac i vanilin šećer, s tim da postoji veliki broj varijacija kojima se dopunjuje ukus. Druga caka kod priprave kuglofa je odvojiti žumanjke od bjeljanjaka i dobro ih separatno izmutiti, tako da se ubaci u smjesu. Žutanjci će dati lijepu boju, a bjeljanjci će pripomođi izrade fine strukture kolača. Peći u pećnici na standardnih 180 stupnjeva minimalno 45 minuta.