Saborski zastupnici zabrinuti za sigurnost hrane u Hrvatskoj

Dijelile su se i opomene
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici istaknuli su važnost sigurnosti hrane koja se prodaje u Hrvatskoj, pitajući u raspravi o prijedlogu Zakona o higijeni hrane kako se provede kontrole.

Upozorivši na česta povlačenja prehrambenih proizvoda s polica zbog nedozvoljenih aditiva, Vesna Nađ (Socijaldemokrati) upitala je možemo li biti sigurni kada kupujemo prehrambene proizvode?

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, koji je predstavio Zakon, istaknuo je da se kontrole redovito obavljaju, a upravo povlačenja proizvoda potvrđuju da se vodi briga o kontroli hrane.

– Vjerojatno nešto promakne, no kontrole se pojačavaju, kazao je Mršić.

Na upit Mire Bulja (MOST) tko kontrolira meso, primjerice svinjetinu koju uvozimo, a upitne je kvalitete, Mršić ističe da su svi prehrambeni proizvodi podložni kontroli, pa tako i meso.

– Pogodujete uvoznim lobijima, dovikivao je Bulj iz klupe zbog čega mu je predsjedavajući Željko Reiner dodijelio opomene i mjeru udaljenja sa sjednice.

Ljubicu Maksimčuk (HDZ) zanimalo je raspolažemo li s dovoljno ljudskih resursa za kontrolu hrane.

– S obzirom na to da se Državni inspektorat nije izjasnio da su mu potrebna dodatna financijska sredstva pretpostavljamo da ima dovoljno ljudskih kapaciteta, odgovorio je Mršić.

Barbaru Antolić Vuporu (SDP) i Davora Dretara (DP) brine hoće li male klaonice ili OPG-ovi imati problema prilagoditi se kriterijima iz zakona, na što je državni tajnik poručio da se zakonom mjere relaksiraju kako bi ljudi na OPG-ovima što lakše mogli zadovoljili kriterije i prodavati proizvode na kućnom pragu.

Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu Državni inspektorat se uvodi kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela – ministarstva poljoprivrede i zdravstva. Zakon je, također osnova za niz planova i programa u cilju osiguravanja da se na hrvatsko tržište stavlja samo sigurna i zdravstveno ispravna hrana životinjskog podrijetla.

Hrvatska
Politika