ZET se pridružuje Europskom tjednu mobilnosti

Grad Zagreb i ove se godine uključio u „Europski tjedan mobilnosti“, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Svako izdanje „Europskog tjedna mobilnosti“ posvećeno je određenoj temi, a ove se godine promovira pod motom “Kombiniraj i kreni” i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Glavni cilj ovogodišnjeg izdanja “Europskog tjedna mobilnosti” je potaknuti ljude da iskušaju raličita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se promijenilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza.

Ova manifestacija obilježava se u više od 2 000 europskih gradova, a o uspjehu akcije govori i činjenica da je Grad Zagreb uvijek bio među deset odabranih gradova koji su organizirali najkvalitetniju kampanju te prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 2012.

Svoj doprinos obilježavanju Europskog dana mobilnosti i ove će godine dati ZET održavanjem edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulaz u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija) te komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu, uz praktične primjere na vozilima (tramvaj, autobus, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom). Za djecu vrtićke dobi bit će organizirane vožnje niskopodnim tramvajem na relacijama Črnomerec – Dubrava i Prečko – Borongaj, a u sklopu programa „Gdje tramvaji spavaju“, naši najmlađi sugrađani posjetit će spremišta tramvaja Remiza i Dubrava gdje će za njih biti organizirana prezentacija i radionica.

Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je „Dan bez automobila“, koji se tradicionalno obilježava 22. rujna. Tog dana od 8 do 20 sati, promet gradskim središtem bit će dopušten isključivo vozilima javnog gradskog prijevoza, specijaliziranim vozilima za prijevoz osoba s invaliditetom, kao i interventnim, komunalnim i taksi vozilima.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo