ŽENSKO PODUZETNIŠTVO: Više znanja iz on-line poslovanja i učinkovite prodaje

Korona je poprilično zaustavila suradnju Centra poduzetnica s jedinicama lokalne uprave i samouprave kroz projekt Grad/Županija – prijatelj ženskog poduzetništva u kojemu brojimo 14 gradova – prijatelja ženskog poduzetništva, te tri županije, naših partnera u prvom redu u provedbi besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji to tek kane postati.

No, s prvim naznakama popuštanja mjera zaštite od pandemije korone, krenule su i naše pripreme za nastavak besplatnih edukacija diljem Hrvatske, u prvom redu u gradovima prijateljima ženskog poduzetništva: Daruvaru, Poreču, Prelogu i Zagrebu, za sve poduzetnice i poduzetnike, ali i one koji to žele postati, s ciljem unapređenja poduzetničkih vještina i kompetencija. Nakon prve održane besplatne edukacije u Daruvaru iz drugog modula Poduzetničke akademije na temu “Ja sam prodajni čarobnjak!”, polaznice su složno poručile – nedostaje nam znanja o on-line poslovanju, kao i prodajnim vještinama u uvjetima nakon korona situacije. Poprilično jasna oko usvajanja novih znanja bila je Svjetlana Lovrenčić, svjesna koliko je korona ostavila traga na njezino poduzetništvo i želju da ga pokrene i unaprijedi.

-Vrlo bi nam bilo od koristi predavanje o novim alatima i aplikacijama, koje kao da su došle zajedno s ovom koronom. Kako smo se gotovo svi preselili u virtualni svijet, to je prvenstveno aplikacija ZOOM. Meni bi u radu koristila i aplikacija QUIZLET, ali jako bi mi dobro došlo i znanje o tome kako raditi on – line ankete . Ujedno svakako se želim zahvaliti za svo nesebično znanje koje predavačice i predavači dijele s nama na besplatnim edukacijama u Daruvaru, te vjerujem da ćemo imati puno koristi od njega u u daljnjem poslovanju- istaknula je nakon prve održane besplatne edukacije u Daruvaru nakon korone Svjetlana Lovrenčić.

Bez propuštene edukacije u prvom predavačkom modulu, te sada s nastavkom i drugog modula, na predavanja dolazi i daruvarska poduzetnica Andrijana Vinković, vlasnica cvjećarnice Andy. Ističe da nije mogla dočekati besplatne edukacije, ali i da je sama bila tijekom korone u potrazi za poslovnom inspiracijom i poduzetničkim idejama, koje uvijek dobro dođu.

-Baš mi je nakon dva mjeseca stanke nedostajalo edukacijsko druženje, ali i ženska energija kojom pršte predavanja. Posebice nova znanja koja uvijek usvajamo s puno koristi za naše poslovanje. S obzirom da smo svi “preživjeli” koronu, ali sada moramo preživjeti i gospodarsku krizu, željna sam znanja oko poduzetničkih inovacija, kreativnosti, kao i o tome kako što kvalitetnije prodavati usluge i proizvode nakon korona krize- iznijela je svoje ideje poduzetnica Andrijana Vinković.

Uz nju, početku besplatnih edukacija Grada Daruvara, u provedbi Ženskog poduzetničkog centra raduje se i Dragica Šarić, kojoj smo kako ističe, također nedostajali u poduzetničkom opusu.

-Čim sam se i nakon korone vratila na predavanja, znači da su mi od velikog značaja. Jer i sve ono što smo do sada poslušali bilo je poučno, zanimljivo, od koristi te mogu samo reći da sam sretna da idemo dalje s edukacijama. Želim svakako iznova sudjelovati na edukacijama, ali i ohrabriti se na nove korake, dobiti inspiraciju na novo djelovanje. Svakako smatram da nam treba još više predavanja koja će nas motivirati da ne odustajemo i da ustrajemo u našim poduzetničkim aktivnostima- ocijenila je Dragica Šarić svoju inspiraciju za dolazak na edukacije u Daruvaru.

Nevenka Bergovac po prvi je puta sudjelovala na edukaciji u Daruvaru i to ni manje ni više na temu učinkovite prodaje, koja je kako ističe, baš dobro došla za njezine poduzetničke aktivnosti usmjerene proizvodnji na vlastitom OPG-u. U prvom redu – hrane, koja se pokazala tijekom korone, ako dolazi od domaćih proizvođača, vrlo traženom.

-Ovo je zaista hvale vrijedna aktivnosti i svakako mi pomaže da obnovim svoja poduzetnička znanja, ali i da ih unaprijed. Posebice mi pomaže da budem kreativna, jer je korona poprilično “ugasila” puno naših mogućnosti i sada je vrijeme da ih ponovo aktiviramo. Ne želim biti depresivna jer su aktivnosti sajmova, na kojima sam često izlagala, nema, kao i nekih drugih načina prodaje koje smo organizirali, ali vrijeme je da se stoga ustrojimo na drugi način i da nađemo nove mogućnosti za rad. Edukacije mi vraćaju pozitivno raspoloženje i optimizam i sretna sam da sam došla te najavljujem i dolazak na nova druženja- ističe poduzetnica Nevenka Bregovac.

Kroz projekt Grad/Županija – prijatelj ženskog poduzetništva, u prvom redu besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji će to tek postati koje organiziramo ili smo provodili u gradovima: Vukovar, Prelog, Nova Gradiška, Lipik, Pakrac, Daruvar, Sisak, Zaprešić, Petrinja, Zagreb, Jastrebarsko, Poreč, Senj i Županja, te Međimursku, Varaždinsku te Krapinsko zagorsku županiju, do sada smo imali više od 1.500 edukacija s više od 900 polaznica i polaznika.

-Projekt je pomogao da je jedna trećina sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke nakon edukacija, do je polovice polaznica i polaznika ostvarila kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. Jedna petiba polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili- istaknula je rezultate dosadašnjeg rada u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.