Zelena akcija izvela novi performans, traže odustajanje od proširenja LNG terminala

Na prostoru ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice postavili su transparent s natpisom "Ne možemo jesti plin! Širenje LNG-a nije rješenje!"
Zagreb: Prosvjed Zelene akcije ispred NSK Sanjin Strukić/PIXSELL

Zelena akcija zatražila je da Vlada odustane od proširenja krčkog LNG terminala te se usmjeri na obnovljive izvore energije i pomoć građanima, vodeći računa o hrvatskim interesima umjesto o zaradi od terminala i plinovoda.

Aktivisti Zelene akcije odaslali su taj zahtjev Vladi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje su postavili transparent s natpisom “Ne možemo jesti plin! Širenje LNG-a nije rješenje!”.

HEP i INA trenutnim zakupom LNG terminala zadovoljavaju tek 18 posto hrvatskih potreba, a kao glavnu svrhu tog terminala navode opskrbu plinom Mađarske, Slovenije i Slovačke. Tvrde i da cijena plina neće padati, a Hrvatska proširenjem LNG-a zamjenjuje ovisnost o jednom izvoru fosilnih goriva ovisnošću o drugim izvorima.

Tragičnim su ocijenili da Vlada energetsku krizu koristi za navodnu i upitnu zaradu, dok, primjerice, Španjolska oporezuje dobit tvrtki koje profitiraju od energetske krize kako bi subvencionirala javni transport.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska