Započinje peti Art Zagreb

Sajam suvremene likovne umjetnosti održat će se od 15. do 18. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti
Hrvatske skulpture u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Antonio Jakus/PIXSELL

Peto izdanje sajma suvremene likovne umjetnosti Art Zagreb održat će se od 15. do 18. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti, a sva događanja organiziraju se u sklopu Artupunkture, platforme Turističke zajednice grada Zagreba za promociju kulture.

Sajam i izložbe održat će se u interijeru ALU, dok će se u Parku skulptura organizirati predavanja, paneli i radionice.

Uz Art Zagreb, ALU organizira i niz događanja pod nazivom ALU Perspektiva 2, a među njima je međunarodna skupna izložbe umjetničkih akademija Hrvatske, Indije, Kine i Srbije pod nazivom “Petolik”. Na njoj će se najboljim radovima svojih studenata predstaviti tri hrvatske likovne akademije, iz Zagreba, Osijeka i Rijeke.

U Parku skulptura postavit će se instalacija profesora ALU, a na pročeljima glavne zgrade Akademije, Parku skulptura i na zgradi Slave Raškaj u Ilici 83 prikazivat će se video projekcije njezinih profesora i studenata.

Galerija Šira ugostit će skupnu izložbu radova studenata ALU Zagreb, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka Odjela za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU, a izložba se otvara 15. rujna i ostaje otvorena do 3. listopada.

Kao popratni dio održat će se program obilaska Ljevaonice umjetnina ALU i sedam atelijera renomiranih likovnih umjetnika mlađe i starije generacije koji se nalaze u centru Zagreba. Kroz četiri dana trajanja Art Zagreba održava se po dva obilaska dnevno uz organizirano stručno vodstvo i razgovor s umjetnikom.

Ove godine poseban je fokus na Ukrajini te će u suradnji s Udruženjem ukrajinskih galerija, deset ukrajinskih galerija predstavit radove ukrajinskih umjetnika nastalih kao odgovor na najnoviju rusku agresiju na Ukrajinu.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska