Započinje modernizacija zagrebačke tramvajske infrastrukture vrijedna gotovo 260 milijuna kuna

Danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu.

Projekt obuhvaća radove na modernizaciji 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8.194 metara, uključujući dva križališta, tri ispravljačke stanice te izradu Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 260 milijuna kuna za što je osigurano preko 207 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda te manjim dijelom iz državnog proračuna RH.

Ugovore su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te direktorica ZET-a Ljuba Žgela i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Iz ZET-a najavljuju kako ovo nije kraj suradnje te da su u pripremi novi projekti vezani uz tramvajsku infrastrukturu, dok je Tomislav Petric naglasio kako su u zadnjih 6 mjeseci, uz ovaj današnji, s Gradom Zagrebom potpisana još dva ugovora – za nabavku autobusa te za financiranje izgradnje Rotora.

Projekt će trajati do kraja 2023. godine, a njegovom provedbom povećat će se učinkovitost sustava javnoga gradskog prometa što će ujedno utjecati na smanjenje prometovanja osobnim automobilima, kao i emisiju ugljičnog dioksida.

– Svi gradovi koji vode računa o prometnoj infrastrukturi već imaju spremne projekte, a Grad Zagreb u tome smislu prednjači, istaknuo je ministar Butković te zaključio da je obnova postojeće infrastrukture osnova za daljnju modernizaciju javnog voznog parka.