Započela Noć knjige, najmasovnija manifestacija koja potiče čitanje u Hrvatskoj

Manifestacija nudi više od 1200 programa u 250 gradova

Noć knjige, koja se sa svojih više od 1200 programa u 250 gradova nametnula kao najmasovnija manifestacija koja potiče čitanje u Hrvatskoj, svečano je danas otvorena po jedanaesti put u Zagrebu.

Noć knjige održava se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja, i Dana hrvatske knjige, 22. travnja, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, Udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Podsjetivši na temu ovogodišnje Noći knjige, slobodu, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević rekla je da slobodu danas mnogi dozivaju na tlu Europe, da su je brojni susreli nakon skidanja dvogodišnjeg nošenja maski, i upitala: “A tek pjesnička sloboda?!”

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina kazao je da nakon dvije pandemijske godine mogu proglasiti “zrelu noć knjige”, manifestacije koja ima kulturološku i prodajnu funkciju te ulogu preispitivanja politike knjige. Njome pokazujemo da knjiga može djelovati u različitim sinergijskim vezama, dodao je.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl naglasio je važnost manifestacije za podizanje kulture čitanja, koja je važna za očuvanje kulture i identiteta te posebno istaknuo tribinu posvećenu ukrajinskoj književnosti i akciju tiskanja ukrajinskih bilježnica.

Tamara Kraus iz Agencije Kvaka predstavila je istraživanje čitanja u Hrvatskoj koje je dobiveno metodom dobiveno metodom neposrednih intervjua tisuću sudionika starijih od 16 godina. Ono je otkrilo lagani pad čitanosti. Tijekom ove godine 42 posto sudionika kazalo je da je u posljednja tri mjeseca pročitalo barem jednu knjigu, dok su podaci za prethodnu godinu bilo za tri postotka bolji, a dvije godine prije sedam bodova bolji. Pad se objašnjava kao posljedica pandemijskog stresa i online nastave što je umanjilo uvjete za čitanje kod kuće.

Predsjednica Udruge školskih knjižničara Vanja Jurin priopćila je rezultate nagradnog natječaja nazvana po stihovima Vesne Parun “I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom!”. Pristiglo je 127 literarnih i 40 kreativnih radova iz svih županija. U kategoriji učeničkih radova osnovnih škola od 1. do 4. razreda izabran je rad “Neću reć” Stipe Bartulovića, učenika 4. razreda OŠ Bijaći u Kaštel Novom, u starijem osnovnoškolskom uzrastu rad “Knjige su sloboda” Petra Petelina iz Osnovne škole Ivana Zajca u Rijeci, a u kategoriji srednjih škola rad “Znam što je sloboda” Tereze Klečina iz gimnazije Vladimira Nazora u Zadru.