Zagrebačka akcija za zelenu obnovu

Zagrebu 85 milijuna eura za projekte energetske učinkovitosti javnih zgrada

Priprema se cjelokupna projektna dokumentacija za obnovu 50 javnih zgrada u vlasništvu Grada Zagreba
Zagreb: Tomislav Tomašević i Teresa Czerwinska potpisali ugovor za financiranje projekta ZA-GREEN Željko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska potpisali su izjavu o dodjeli sredstava za pripremu projekata energetske učinkovitosti i smanjenju emisije ugljika u javnim zgradama, vrijednima 85 milijuna eura.

Za pripremu projekata osigurano je 2,7 milijuna eura, slijedom Ugovora za financiranje projekta “ZA-GREEN – Zagrebačka akcija za zelenu obnovu” o korištenju novca iz Europske lokalne energetske pomoć. Projekt dogradnje i izgradnji zgrada javne namjene za razdoblje do 2030. godine.

– Projekt je prihvatila Gradska skupština, a obuhvaća pripremu cjelokupne projektne dokumentacije za obnovu 50 javnih zgrada u vlasništvu Grada Zagreba. To su dječji vrtići, škole, domovi zdravlja iza starije i nemoćne osobe i ostali javni objekti koji su ključna društvena gradska infrastruktura, rekao je Tomašević. Naglasio je kako će 90 posto vrijednosti projekta biti financirano bespovratnim sredstvima EIB-a, a deset posto će biti udio Grada Zagreba.

– Energetskom obnovom Grad Zagreb će dati doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova, zbog smanjenja troškova energije postići će se znatne uštede za gradski proračun te pridonijeti očuvanju okoliša, rekao je Tomašević.

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska rekla je da je tehnička i savjetodavna podrška u energetskoj obnovi 50 javnih zgrada, odnosno projekt ELENA, procijenjena na 85 milijuna eura te će omogućiti uštede energije. Projekt je na tragu nastojanja EIB-a da podupire energetsku i digitalnu tranziciju na lokalnoj razini. Izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom Grada Zagreba i EIB-a koji je označila kao primjer dobre suradnje  EIUB-a i lokalne zajednice.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac rekao je kako je ovaj projekt otvoreni poziv građevinskim tvrtkama, projektantima i industriji građevinskog materijala da planiraju investicije i zapošljavaju ljude te da Zagreb pokazuje primjerom kako to treba raditi.

Aktualno
Grad Zagreb