ZAGREBAČKI STOŽER: Treba mijenjati strategiju praćenja epidemije

Trenutno je ukupno 3470 aktivnih slučajeva zaraze i 8043 aktivnih samoizolacija

Josip Regović/PIXSELL

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 558 novodijagnosticiranih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 224 s prebivalištem u Zagrebu, a 334 s boravištem. Trenutno je ukupno 3470 aktivnih slučajeva zaraze i 8043 aktivnih samoizolacija.

– Od uzroka zaraze i dalje su vodeće negativne epidemiološke anamneze. Epidemiolozi su obradili 306 slučajeva, od čega 214 od ranijih dana, 82 od jučer, a čak 2043 čeka obradu, što nam govori da moramo mijenjati strategiju praćenja epidemije, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Također pozitivno je devet učenika i devet djelatnika osnovnih škola te 23 učenika srednjih škola, dok je zaraza zabilježena u šest domova za starije, a nalazi su potvrđeni za sedam korisnika i tri zdravstvene radnice.

– Sustav funkcionira vrlo teško i otežano zbog epidemiološke situacije. Pozivamo građane na oprez, ovo je trenutak kada svaki pojedinac može dati svoj doprinos savjesnim i odgovornim ponašanjem, poručio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekolav Jeleč.