Zagrebački holding danas će prijaviti nezakoniti štrajk u Čistoći

Troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević
tomislav tomaševićŽeljko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Tomašević je na konferenciji za novinare, održanoj trećeg dana štrajka radnika Čistoće, zbog kojeg je Zagreb zatrpan smećem, pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

– Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Upozorio je Zagrebački holding zbog dugova i dalje može završiti u stečaju, a u tom slučaju Holdingom će upravljati stečajni upravitelj, što može značiti i privatizaciju gradskih poduzeća, protiv čega se oduvijek borio.

Prozvao je sindikate jer tvrde da štrajk nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući i Čistoću. Podsjetio je da se trenutno pregovara o novom kolektivnom ugovoru i upitao koja je poanta takvih ugovora ako ne jamče socijalni mir.

– Mogu li na isti način sutra policajci ili medicinske sestre krenuti u štrajk i reći – mi nećemo raditi?, upitao je ustvrdivši da se tako nešto u Hrvatskoj još nikad nije dogodilo.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo