fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Odvojeno prikupljanje otpada

Završeni su radovi na postavljanju još jednog sustava od četiri komada polupodzemnih spremnika „Molok“ predviđenih za odvojeno prikupljanje otpada u naselju Žeravinec. Postavljeni spremnici namijenjeni su građanima koji ih mogu koristiti kao „zeleni otok“ za odlaganje otpadne plastike, otpadnog papira, otpadnog stakla i tekstilnog otpada.

Ovo je treći u nizu postavljenih sustava zelenih otoka polupodzemnih spremnika na području Ivanić-Grada. Prvi set polupodzemnih spremnika nalazi se na tržnici Maznica, drugi se nalazi kraj zgrade današnje Visoke škole u Moslavačkoj ulici, dok će se u narednom razdoblju bit će postavljen četvrti, zeleni otok, na lokaciji užeg centra grada u blizini Srednje Škole i Dječjeg vrtića.

Cijeli projekt je sufinancirala Zagrebačka županija s učešćem od 80 posto od vrijednost investicije, a 20 posto je osigurano iz gradskog proračuna.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. U sklopu ovoga projekta na javne površine diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Kroz jedan, objedinjeni postupak javne nabave koji će u mjesecima koji dolaze provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će nabavljeno više od milijun i 230 tisuća spremnika, za 407 jedinica lokalne samouprave. Riječ je o gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za gotovo 450 tisuća spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525 tisuća spremnika za plastiku , više od 14 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada i više od 113 tisuća spremnika za miješani reciklabilni, kruti otpad.

-Prošla, 2018., godina za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike bila je godina izgradnje infrastrukture. Ispred nas su ambiciozni, ali ostvarivi ciljevi stoga ćemo i tijekom ove godine uložiti značajan trud kako bi našim građanima osigurali potrebnu infrastrukturu, a sve kako bi otpad razvrstavali na kućnom pragu- istaknuo je ministar Ćorić.

Cilj ovoga projekta je dodatno pridonijeti uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta i smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada, sukladno obavezama propisanima Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017.-2022. godine.

Nabavom spremnika smanjit će se količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu, povećat će se količine reciklabilnog komunalnog otpada te pridonijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije otpada. Očekivani rok isporuke spremnika bit će sukladan terminskim planovima odabranih ponuditelja nakon provedenog postupka objedinjene javne nabave.

Objavljeno u Grad Zagreb

Načelnik Općine Križ Marko Magdić potpisat će s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. takvu odluku donijeli su vijećnici na jučer održanoj trinaestoj sjednici Općinskog vijeća.

Za područje Općine Križ predviđena je nabavka 4 350 spremnika, od čega za prikupljanje papira stiže 1 910 spremnika, isto toliko spremnika stiže i za plastiku. Također, nabavit će se i 486 kompostera te 44 spremnika za biootpad.

Vrijednost projekta je 832 tisuće kuna (bez PDV-a), od čega će Fond financirati 85 posto, dok preostali dio u iznosu od 15 posto što iznosi 150 tisuća kuna pokriva općina.

Objavljeno u Križ

Grada Sveta Nedelja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada ukupne vrijednosti nešto veće od milijun kuna. Nabava spremnika sufinancirat će se iz OPKK-a u visini do 85 posto prihvatljivih troškova, a preostala sredstva u visini do 15 posto osigurat će Grad Sveta Nedelja.

Svetoj Nedelji odobreno je 2 460 vrtnih kompostera za odvojeno sakupljanje biootpada u kućanstvu, 5 spremnika za papir, 5 spremnika za staklo te 20 spremnika za tekstil.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Na prošlotjednoj 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanić- Grada vijećnici su jednoglasno prihvatili zaključak o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada s Fondom za zaštitu okoliša, Planira se nabaviti 3 710 kanti za papir te isto toliko za plastiku, te 290 kompostera.

-Građani već sada mogu birati žele li kompostirati u vlastitoj režiji ili putem naših kompostera. Upravo o tome i ovisi broj kompostera koji dolaze. Također, nabavit će se i kante za biootpad, jer se pokazalo da mali broj građani hoće ući u sustav organiziranog sakupljanja biootpada od vrata do vrata- ispričala je direktorica Ivakopa, Sanja Radošević

Vrijednost svih spremnika je 1,8 milijuna kuna, od toga EU osigurava 85 posto sredstava, dok Ivanić- Grad treba osigurati preostali dio sredstava. 

-Sustav odvojenog prikupljanja otpada u našem gradu funkcionira više od tri godine te je bio organiziran putem vreća u koje se prikupljao, papir, plastika i mješoviti otpad. Isto tako, već smo podijelili i određeni broj kompostera. Ovo je naš sljedeći iskorak prema naprijed, jer dolaskom kanti poboljšat će se naša usluga prema građanstvu- kazao je gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš.

Također, vijećnici su na posljednjoj sjednici uoči ljetne stanke većinom glasova usvojili pete izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja UPU-4 za područje Ivanić-Grada, Donjeg Šarampova i Jalševca Breškog. Kako je izvijestila privremena pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, pravne poslove i društvene djelatnosti Tihana Vuković Počuh ovaj urbanistički plan usklađen je sa svim potrebama razvoja grada.

Osim toga, vijećnici su većinom glasova prihvatili ponudu tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, koja će u Gospodarskoj zoni u Ivanić-Gradu kupiti parcelu od 4 200 metara kvadratnih.

Objavljeno u Ivanić-Grad

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti