fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Izložba
Utorak, 30 Listopad 2018 16:04

Upoznajmo puteve Bokeljskih Hrvata

Boka kotorska stoljećima inspirira umjetnike na stvaranje jedinstvenih djela, a s nekima od njih će se uskoro upoznati i hrvatska kulturna publika. Putevima bokeljskih Hrvata naziv je izložbe koja će se od 6. do 16. studenog održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore.

Izložba će zagrebačkoj kulturnoj publici predstaviti stvaralaštvo dvoje bokeljskih umjetnika koji u svojim djelima propitkuju teme iz svog zavičaja. Tanja Nikolić predstavit će ciklus fotografija pod nazivom Čekanja. Fotografije na kojima je sama umjetnica prikazuju žene koja je na prostoru Mediterana osuđena na pasivnu ulogu čekanja muškarca. Slobodan Bobo Slovinić u 60 godina stvaralaštva prošao je više od 20 ciklusa, a u Zagrebu će predstaviti dva, Le Corps i Mediteranske horizonte. U središtu ciklusa Le Corps je ljudsko biće dok bit Mediteranskih horizonata čine primorski ambijenti u kontrastu s mirnom i horizontalnom morskom površinom.

Boka kotorska, zvana još i Zaljevom hrvatskih svetaca, više od tisuću godina dom je i bokeljskih Hrvata. Doprinos Hrvata bogatom kulturnom nasljeđu Boke kotorske i Crne Gore je neizmjeran, a očuvanje bokeljske baštine za buduće generacije jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta. Uz sama djela, na otvaranju izložbe bit će prikazan dokumentarni film o nedavno održanom nastupu Ansambla LADO u Tivtu te djelovanju Hrvatske bratovštine ''Bokeljska mornarica 809''.

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 12 Listopad 2018 11:29

Krešo Vlahović izlaže u Zaprešiću

Srednja škola ban Josip Jelačić u Zaprešiću u svojoj je Galeriji Anima ugostila slikara Krešu Vlahovića. On je publici predstavio svoje slike rađene tehnikom pastela a izložbeni prostor galerije krasili su brojni pejzaži u svim godišnjim dobima.

Sam autor je rođeni Zaprešićan, a u Zaprešiću živi i danas. Klub Zaprešićana „Zapreščan“ organizator je ove izložbe koja se otvorila u povodu proslave Dana Grada Zaprešića, a autor je izložbu posvetio svojoj unuci koja pohađa upravo ovu srednju školu.

Ravnatelj Srednje škole ban Josip Jelačić i zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus podsjetio je da se upravo navršava 15 godina zaprešićke srednje škole, a da je u tom razdoblju škola napravila velik iskorak koji je vidljiv brojnim uspjesima na natjecanjima znanja i vještina.

-Lijep o je biti na petnaestu godišnjicu u školi, u punoj galeriji u kojoj slavimo umjetnost, ali slavimo i uspjehe škole što je jako lijep spoj- rekao je Labus.

U ime Kluba Zaprešićana „Zapreščan“ čestitke autoru uputio je Vinko Morović, prvi gradonačelnik Zaprešića, te mu zahvalio što je svoju umjetnost podijelio sa svim stanovnicima Zaprešića.

Objavljeno u Događanja

Felinološko društvo Zagreb, član Saveza felinoloških društava Hrvatske, organizira dvije međunarodne izložbe mačaka u subotu i nedjelju, 29. i 30. rujna, u Westgate Shopping Cityju. Na izložbama će biti predstavljena i prva Sfinks mačka domaće uzgajivačice, Camilla, koju je iz Mađarske uvezla Zagrepčanka Marija Hodak.

-Mačku sam dugo tražila jer su zaista rijetke, a uzela sam je za uzgoj i planiram otvoriti uzgajivačnicu, tako da će svi ljubitelji ove pasmine moći ubrzo mačku nabaviti i u Hrvatskoj- ističe ponosna vlasnica.

Dodaje kako se sa bezdlakom pasminom dogodila ljubav na prvi pogled, kada je na Internetu slučajno ugledala video sa Sfinksom te je počela istraživati o njima i što je više čitala, više su je privlačile. Prije nego je upoznala Camillu, Marija bila ljubitelj pasa, posebno pudli, koje ima tri. No, kako se Sfinks izvrsno slaže s drugim životinjama, njena se bezdlaka ljubimica brzo uklopila u "pudla čopor“ i svojom osobnošću lako osvojila i pse i ukućane.

Za razliku od drugih pasmina, Sfinks voli vodu i treba ga redovito kupati za održavanje higijene, u prosjeku svakih desetak dana. Kožu joj treba zaštititi odjećom, koju nosi većinu godine, a posebno zimi. Ukoliko izlazi na sunce treba imati odjeću sa zaštitnim faktorom, sličnoj onoj za malu djecu, s obzirom da nema prirodnu zaštitu zbog nedostatka dlake.

-Iako su ljudi većinom bili zgroženi kada su čuli o kojoj pasmini je riječ zbog neuobičajenog izgleda Sfinksa, upoznavanjem naše Camille, brzo su promijenili mišljenje- pojašnjava Marija.

Dodaje kako je njena mačka po karakteru spoj mačke, psa, majmuna i malog djeteta jer je znatiželjna, privržena, društvena, zabavna i uvijek u centru zbivanja. Ne voli biti sama i obožava djecu.

-Ako planirate uzeti Sfinksa, zaboravite na sve druge životinje koje ste ikada imali, vaša „gola“ mačka će vas potpuno opčiniti- poručuje Marija Hodak.

Camillu, kao i ostalih stotinjak vrhunskih izložbenih mačaka posjetitelji će moći pogledati u subotu od 12 do 21 sati i u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.


Objavljeno u Grad Zagreb

U petak, 21. rujna u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu,  otvorit će se izložba Fotosofia 13. Izložbom će biti predstavljeni radovi polaznika Fotosofije 13, seminara za naprednu fotografiju pod umjetničkim vodstvom fotografa Damira Hoyke, koji je održan tijekom lipnja ove godine.
 
Tijekom sedmodnevnog održavanja trinaeste Fotosofije, petnaest fotografa odabranih natječajem imalo je priliku proći kroz iskustvo foto-profesionalaca i učiti od najboljih na besplatnim predavanjima i radionicama. Jedan od predavača bio je Eugenio Recuenco, svjetski poznat španjolski fotograf kojeg je impresionirala kreativnost mladih fotografa i njihov napredak u samo tjedan dana.
 
Autori fotografija izložbe Fotosofije 13 Mirna Bartolić, Sara Bertić, Josipa Bjelobrk, Martina Bošković, Katica Filipović, Sinja Gerić Sattler, Ana Markezić, Miomira Medaković Topalović, Marina Ribar, Stefan Sokolovski, Vojislav Stanić, Sonja Stavrova, Josip Stević, Senja Vild i Petra Zaverski, predstavit će svoje radove u seriji po tri fotografije.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ove će se subote, 22.rujna, na vrhu sljemenskog Bijelog spusta, već devetu godinu za redom održati  Jeti Art – sada već tradicionalni projekt u sklopu kojega brojni domaći i inozemni umjetnici, uz ugodno cjelodnevno druženje, oslikavaju kućice snowboard kluba Jeti stvarajući time jedinstvenu šumsku galeriju na Sljemenu. Također, po prvi puta Jeti Art će se spustiti i do centra - na izložbu u studio-galeriju Lapo Lapo.

Dan prije, 21. rujna, u galerijskom prostoru Lapo Lapo bit će organizirana izložba poznatog street art umjetnika iz Novog Sada - Wuper Keca koji ovog puta u Zagreb dolazi kao poseban gost ovogodišnjeg Jeti Arta. U lipnju je gostovao na otvorenju Art parka gdje je oslikao jedan od zidova, a u petak će u Ilici 50 izložiti hvaljene radove iz serije “Zanat”. Ovaj talentirani grafički dizajner podjednako se dobro snalazi na zidovima i platnu, a kao sudionik velikog broja domaćih i međunarodnih street art festivala osvojio je nekoliko priznanja i nagrada. Zagrebačka galerija Lapo Lapo ovom izložbom nastavlja promovirati, osim domaćih snaga, i poznata imena iz regije. Druženje s Wuper Kecom u petak je zakazano od 17 sati nadalje, a posjetitelji će uživati uz laganu glazbu i osvježenje te se pripremiti za subotu na vrhu iznad Zagreba.

Dan poslije, 22. rujna, od 11 sati, umjetnička kolonija se seli na Sljeme gdje će otvoriti još jednu šumsku galeriju odnosno oslikati kućice kluba Jeti u sklopu Jeti Arta. Domaće umjetničke snage u subotu će predstavljati Modul Osam, Boris Bare i Dominik Vuković, a njima će se na vrhu brda po prvi puta pridružiti i Wuper Kec. Uz crtanje uživo i druženje s umjetnicima, za glazbu će se pobrinuti Nomad Jam dok će se posjetitelji na ugodnom planinskom zraku moći dodatno osvježiti uz hranu i piće. Naglašen je i ekološki karakter ovog događanja i zato će se organizirano skupljati smeće te time promovirati ekološka osviještenost i briga za okoliš, a jedinstvena šumska Jeti Art galerija u novom će umjetničkom izdanju čekati početak zimske sezone.

Objavljeno u Grad Zagreb

U utorak, 18. rujna u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorit će se gostujuća izložba Zaštitna arheološka istraživanja Ruščica-Glogove-Praulje iz Gradskog muzeja Nova Gradiška. U razdoblju srpanj – kolovoz 2015. godine Gradski muzej Nova Gradiška proveo je, pod vodstvom dr. sc. Marije Mihaljević, zaštitno iskopavanje na lokalitetu Ruščica – Glogove – Praulje, smještenom na prostoru luke Slavonski Brod.
 
Na istražnoj parceli površine 46000 m2 otkriveno je ukupno 1726 stratigrafskih jedinica. Radi se o jednoslojnom naselju badenske kulture formiranom na povišenom položaju uz rijeku Savu, unutar kojeg prevladavaju zemunični i jamski objekti. Naselje se širi prema jugoistoku i čini cjelinu s istovremenim objektima otkrivenim prilikom zaštitnih iskopavanja 2011. godine. Središte naselja moglo bi se nalaziti u jugoistočnom djelu parcele, gdje su zabilježeni objekti s većom koncentracijom nalaza, među kojima prevladava keramičko posuđe. U manjoj mjeri zastupljeni su uporabni predmeti od keramike, alatke od cijepanog i glačanog kamena te dijelovi žrvnjeva. Posebnost čine nalazi jednodijelnih keramičkih kalupa za lijevanje plosnatih bakrenih sjekira te malobrojni tragovi metalne zgure i bakra koji svjedoče o prisutnosti metalurške proizvodnje u naselju. Autorice izložbe su Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac i Marina Matković Vrban.
 
Izložba Zaštitna arheološka istraživanja Ruščica-Glogove-Praulje prva je od tri gostujuće izložbe u sklopu izložbenog projekta i uz postavljenu, istoimenu izložbu Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj čije su autorice Jacqueline Balen, Ina Miloglav i Dragana Rajković prikazale sve aspekte života eneolitičkih populacija kroz razdoblje od približno 2000 godina na području sjevernog dijela Republike Hrvatske, njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskog kontinenta te kontinuitet života na prostoru Hrvatske.
 
Tijekom trajanja izložbenog projekta Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj posjetitelji su u prilici vidjeti još dvije gostujuće izložbe, od 17. listopada izložbu Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi Muzeja Vučedolske kulture, autora Mirele Hutinec, Aleksandra Durmana i Darka Puharića i izložbu Beketinci-Bentež, naselje iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka Arheološkog muzeja Osijek, autora Dragane Rajković i Zvonka Bojčića od 7. studenog 2018. godine.
 
Kreativne i umjetničke radionice „Šetnja kroz bakreno doba“ namijenjene djeci i mladima od 10 do 15 godina održat će se 20. listopada i 17. studenog s početkom u 11 sati. Polaznici radionice naučit će o tehnikama ukrašavanja keramičkih posuda te na koji način se počeo koristiti i obrađivati metal uz edukativnu publikaciju „Šetnja kroz Bakreno doba“.
 
Besplatna stručna vodstva autorice Izložbe održat će se 20. listopada i 17. studenog s početkom u 12 sati. Posjetitelji imaju priliku saznati nešto više uz druženje s autoricom Izložbe dr. sc. Jacqueline Balen, muzejskom savjetnicom Arheološkog muzeja u Zagrebu.
 

Objavljeno u Grad Zagreb

U utorak, 11. rujna u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorit će se izložba "Kulturna i prirodna baština Nina u Arheološkom muzeju u Zagrebu". Ovom izložbom predstavljena je bogata arheološka, prirodna i sakralna baština ninskog zavičaja.

Objedinjujuć, heritološki pristup prezentaciji bogatog nasljeđa Nina i njegove okolice nadopunjen je nizom od četiri kraća predavanja, znanstveno-popularnog značaja, u sklopu svečanosti otvorenja. Izložba je realizirana u sklopu programa Baština u Arheološkom muzeju u Zagrebu, čija je misija promovirati i zagrebačkoj publici približiti bogatu baštinu raznih hrvatskih sredina.
 
Izložba je otvorena za posjetitelje od 12. do 16. rujna 2018. godine, a organizatori iste su Grad Nin, Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Narodni muzej Zadar i Solana Nin.

Objavljeno u Grad Zagreb

U ponedjeljak 3. rujna u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Tene Letice Tkalčević pod nazivom „Bilo jednom u papiru...“ Riječ je o izložbi radova nastalih u tehnikama papercuttinga  i paper engineeringa, a prikazuju motive iz klasičnih bajki.

Papercutting, ili jian zhi, je tradicionalna kineska tehnika rezanja slika iz papira pomoću škarica ili specijalnih nožića.  Žene, koje su se u prošlosti najčešće bavile papercuttingom, bile su okarakterizirane kao vrlo pametne. Papercut se najčešće poklanja kao poklon kada se ide u goste, te se smatralo da domaćinima nosi sreću i čuva kuću od uroka. Danas je papercutting prisutan diljem svijeta u različitim formama, jer se sa svojom selidbom prilagođavao različitim kulturama.  

Paper engineering je konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija od papira, a danas se izuzetno cijeni u oglašavanju i animaciji. Paper engineering omogućava stvaranje čitavih setova, nalik onima u filmskoj industriji, koji se potom koriste za potrebe tiskanih materijala ili kao podloga za stop animacije.  Naravno, paper engineering omogućava i slaganje trodimenzionalnih ilustracija, koji imaju samo dekorativnu funkciju.  Najzahtjevniji oblik paper engineeringa je svakako pop-up ilustracija - ilustracije koje se pokreću otvaranjem i zatvaranjem knjige. Dok se takve ilustracije danas u najvećoj mjeri koriste za slikovnice, u prošlosti su se one koristile isključivo u znanstvene svrhe - za medicinske atlase, zemljovide…

U svojem radu Tena se koristi papercuttingom i paper engineeringom, a ponekad i kombinacijom tih dviju tehnika. Na izložbi „Bilo jednom u papiru...“ prikazuje motive iz bajki koje su za nju neiscrpan izvor insipracije. Prikazuje različite aspekte priče – nekad pristupajući pozitivnim a nekad negativnim likovima, što rezultira potpuno drugačijim radovima.

-Bajke su mi zanimljive jer, kao i u životu, uvijek ima dobrih stvari, ali i loših.  Jedno bez drugoga ne ide. Ne koristim šarene boje jer ni bajke nisu slatke i šarene, već su najčešće mračne. Trudim se bajke vratiti na njihovu klasičnu verziju. Često biram mračne elemente i likove jer bez njih priča ne bi postojala. Bez vuka, Crvenkapica bi samo otišla posjetiti baku i to bi bilo to- kaže Tena Letica Tkalčević.

Izložba je dio Laubina ciklusa Hrvatska umjetnost danas ostaje otvorena do 11. rujna 2018.


Objavljeno u Grad Zagreb

U utorak, 4. rujna u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu,  otvorit će se izložba „Pleterni ukras nekad i danas“. Izložba je dio cjelogodišnjeg programa Hrvatska u vrijeme kneza Branimira kojim na znanstveno popularan način obilježavamo 1130. godišnjicu od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomak oltarne grede iz Gornjeg Muća kraj Splita koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Cjelogodišnji program popularnog naziva Branimirova godina, sastoji se od ciklusa predavanja, događanja, radionica, ljetnog kampa i tri izložbe.
 
Autorice Anita Dugonjić i Tara Pivac koncipirale su izložbu u pet cjelina koje donose osnovni pregledni prikaz upotrebe pletera kao ukrasnog motiva korištenog od pretpovijesti pa sve do modernog vremena. Prva cjelina donosi kratki uvod i osnovne definicije pletera, nakon koje se nastavljaju prikazi najranijih primjera pleterne umjetnosti koji potječu s prostora Bliskog Istoka. Slijede rimski mozaici s cijelog prostora mediteranskog bazena u čijoj je izradi pleter korišten za okvir prikaza ili je njime bila ispunjena cijela površina.

Izložba također prikazuje vikinške životinjske preplete s područja Skandinavije i keltske križeve u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Poseban naglasak stavljen je na pleter s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kad je u vrijeme predromanike i rane romanike pleter bio nezaobilazan motiv pri ukrašavanju kamenog crkvenog namještaja. Istaknuti su brojni kameni spomenici koji su svojom ljepotom ukrasa i oblikovanja svjedočili o bogatom društvenom, kulturnom i političkom životu u vremenu vladavine hrvatskih vladara od 9. do početka 12. stoljeća.

Na kraju izložbe prikazano je vrijeme ponovnog otkrivanja hrvatske baštine krajem 19. stoljeća, a kroz nju i afirmiranje motiva pletera koji se od tog vremena uklopio i postao nezaobilazan motiv hrvatskog kulturnog identiteta.
 
Izložba je otvorena za posjetitelje od 5. do 18. rujna.

Objavljeno u Grad Zagreb

U četvrtak, 30. kolovoza u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorit će se izložba „Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj“. Autorice izložbe Jacqueline Balen, Ina Miloglav i Dragana Rajković prikazale su život populacija u bakrenom dobu na području sjevernog dijela Republike Hrvatske, njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskog kontinenta te kontinuitet života na prostoru Hrvatske.

Izložba prikazuje sve aspekte života eneolitičkog čovjeka kroz razdoblje od približno 2000 godina, kroz izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu, ukrašavanje tih istih predmeta, načina organizacije naselja, prehrane, religije i kulta, iskorištavanja sirovina te zagrobnoga života. Na izložbi se mogu vidjeti, uz neke od najreprezentativnijih predmeta bakrenog doba, i najnoviji pronađeni, do sada još neobjavljeni, predmeti kultura bakrenoga doba koje su obitavale na prostoru sjeverne Hrvatske. Tijekom trajanja izložbe Arheološki muzej u Zagrebu organizirat će niz popratnih događanja i ugostiti tri izložbe s tematikom bakrenog doba.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 31. kolovoza do 19. studenoga. Tijekom trajanja Izložbe Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je bogat program koji se sastoji od stručnih vodstva autora Izložbe, predavanja i radionica i tri gostujuće Izložbe koje obrađuju različite teme bakrenog doba.

T

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti