Zagrebačka županija osigurala gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima

Na OPG-u u Samoboru postavljenja prva solarna elektrana koju sufinancira Zagrebačka županija

OPG Ivice Babojelića iz Samobora pravi je primjer dobre prakse! Mladi ekološki poljoprivrednik na gotovo 3 hektara uzgaja sibirsku borovnicu, prerađuje ju i proizvodi sokove. Svoj OPG podigao je na višu razinu brojnim ulaganjima kao i bespovratnim potporama Zagrebačke županije koja je ove godine za tu namjenu raspisala 3,8 milijuna kuna vrijedan natječaj.

-Lijepo je vidjeti konkretne rezultate potpora koje Zagrebačka županija daje svojim poljoprivrednicima- u obilasku OPG-a rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, pozvavši poljoprivrednike da se prijave na ovogodišnji natječaj i ostvare bespovratne potpore koje dosežu do 100 tisuća kuna po korisniku, odnosno do 150 tisuća kuna ako se radi o ekološkom poljoprivredniku.

Predstavljajući natječaj zamjenik Tomljenović je istaknuo kako se potpore mogu koristiti za nabavu opreme, okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, premiju osiguranja, očuvanje genetskog potencijala u stočarstvu, edukacije, stručno osposobljavanje, izradu web stranica i dr.

Ivica Babojelić u više je navrata dobio bespovratne potpore Zagrebačke županije koje je koristio za različite namjene, od nabavne opreme za doradu i preradu voća, do izrade web stranica.

-Urod se svake godine povećava, a ove godine očekujemo 5 tona- rekao je Babojelić pojasnivši kako se proizvodi plasiraju lokalno, u grad Zagreb te u dućane zdrave hrane te da ljudi rado biraju eko proizvode lokalnih proizvođača.

Zagrebačka županija ove je godine po prvi puta raspisala i 800.000 kuna vrijedan javni poziv za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore na poljoprivrednim gospodarstvima, a prva prijava koja je stigla bila je upravo s OPG-a Ivice Babojelića i to za sufinanciranje sunčane elektrane koja je postavljena na jednoj od gospodarskih zgrada. Prijava je uspješno odrađena i Zagrebačka županija odobrila je bespovratnu potporu u iznosu od 70 tisuća kuna.

-Troškovi energije su na rekordnim razinama, a upravo ovakvim ulaganjima Županija želi pomoći svojim poljoprivrednicima, i to ne nekim ‘instant’ mjerama, već onim mjerama koje će dati rezultate na duge staze- rekao je Tomljenović.