Zagrebačka županija nova članica Saveza Alpe-Jadran

Riječ je o najstarijoj organizaciji Srednje Europe koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske
savez alpe jadran

Savez Alpe – Jadran najstarija je organizacija Srednje Europe koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a sada mu se pridružila i Zagrebačka županija. Potvrđeno je to na sastanku Vijeća Alpe-Jadran u Varaždinskoj županiji koja je u protekle četiri godine predsjedala Savezom.

Predsjedanje Savezom sada je službeno preuzela Štajerska, a novi predsjedatelj Christopher Drexler, član štajerske pokrajinske Vlade zadužen za europska pitanja zahvalio je varaždinskom županu Anđelku Stričaku na suradnji i donošenju Strategije Saveza Alpe – Jadran, čime je utvrđen rad i razvoj ove asocijacije kroz sljedećih nekoliko godina.

– Strategija predstavlja važan dokument za naš budući razvoj i nadam se da ćemo kao novi predsjedavajući učiniti sve kako bismo tu strategiju ispunili životom i kako bismo omogućili daljnji razvoj Saveza Alpe-Jadran, rekao je Drexler složivši se kako se Europa i svijet zbog pandemije koronavirusa, ali i rata u Ukrajini suočavaju s velikim izazovima.

Zbog toga je, naglasio je Drexler, suradnja među regijama važnija nego ikad te najavio da će fokus u narednom razdoblju biti suradnja sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

– Težište našeg predsjedanja bit će na tome da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo odaslali primjer dobre suradnje na ovim prostorima, poručio je Draxler, poželjevši dobrodošlicu u članstvo Zagrebačkoj županiji.

U ime Zagrebačke županije sjednici Vijeća nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je tom prigodom istaknuo kako će s obzirom na sličnost i blizinu regija, suradnja doprinijeti razvoju i razmjeni iskustava na društvenom i gospodarskom nivou, posebice pri provedbi zajedničkih projekata iz područja kulture, turizma i sporta.

– Zahvaljujemo se na jednoglasnoj podršci prijemu Zagrebačke županije u Savez. Vjerujem kako ćemo aktivnim radom i angažmanom doprinijeti još boljoj zajedničkoj suradnji te bržem i kvalitetnijem razvoju naših regija, rekao je Kolarec.

Uz Zagrebačku i Varaždinsku županiju, od hrvatskih su županija u Savez su uključene i Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Istarska te Primorsko-goranska županija.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija