Zagrebačka žbica zaokružila ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti

Također, u sklopu Europskog tjedna obilježen je i Dan bez automobila
Zagreb: Bandić na 19. Zagrebačkoj zbici

Na današnji se dan obilježava Dan bez automobila, kojim se ujedno zatvara Europski tjedan mobilnosti. Slogan ovogodišnjeg izdanja je “Krećite se s nama”, čime se želi motivirati građane na odabir aktivnih načina kretanja i korištenje javnog prijevoza.

U te je svrhe za promet motornih vozila zatvoreno uže središte Zagreba, a u sklopu obilježavanja, održana je i devetnaesta Zagrebačka žbica, rekreativna vožnja biciklima koja za cilj ima promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. Biciklijadu dugu sedam kilometara uz Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša organizira udruga Moj bicikl – klub ljubitelja labilne ravnoteže, Biciklistički klub Opušteno i Pedicab Zagreb, dok je prvo izdanje ugledalo svjetlo dana 2000. godine. Sudionicima se u vožnji Zagrebom priključio i gradonačelnik Milan Bandić.

– Zagreb je do sada napravio 277 kilometara biciklističkih staza i 1500 parkirališnih mjesta za bicikle, a procjena je da bicikle koristi oko 22 000 sugrađana. Trebamo osvijestiti ljude da što više voze bicikl, a ovakve akcije su najbolji mogući način za to, poručio je gradonačelnik.

Središnji program obilježavanja Dana bez automobila održava se na Zrinjevcu, odakle je krenula i 3. Mala biciklijada za djecu do šest godina. Naposljetku, tijekom cijelog dana posjetiteljima je omogućen i besplatan posjet muzejima, a svoja je vrata mališanima otvorio i Baltazargrad.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo