Lihvarila tvrtke i obrte

Zagrebačka inspektorica pod istragom zbog zlouporabe položaja i primanja mita

Vlasnike je strašila visokim novčanim kaznama
novac mito euro Davor Puklavec/PIXSELL

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv državne inspektorice u zagrebačkom područnom uredu koju sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Tužiteljstvo sumnja da je inspektorica od 27. studenoga 2019. do 24. veljače 2021. u nakani da se materijalno okoristi i da drugoj osobi omogući zaradu te da nadziranim tvrtkama i obrtima pričini štetu, odgovornim osobama ukazivala da su im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nevaljani jer nisu u skladu sa zakonima. No, to nije konstatirala u zapisnicima o obavljenim nadzorima niti je nadziranim subjektima izdavala usmena rješenja da u određenom roku isprave utvrđene nedostatke.

Pritom im je neistinito predočavala da su za nevaljane ugovore o radu i pravilnike o radu propisane visoke novčane kazne, nakon čega ih je upućivala da se za izradu novih radnopravnih dokumenata obrate drugoj osobi i govorila im da će priznati samo dokumentaciju koju izradi ta osoba, a nudila im je i da će im za novčanu nagradu sama izraditi navedenu dokumentaciju, navode u priopćenju.

Osim toga tužiteljstvo sumnja da je osumnjičena inspektorica 26. listopada 2020. vlasniku obrta nad kojim je obavljala inspekcijski nadzor primjene propisa o radnim odnosima i zapošljavanju, nakon što joj je predočio ugovore o radu za svoje radnike rekla da predočeni ugovori ne valjaju, ali da će ako joj odmah preda iznos od 66,36 eura zaključiti njegov predmet bez izricanja kazni. Vlasnik obrta je to odbio, a okrivljenica nakon toga nije poduzimala daljnje službene radnje, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Crna kronika
Grad Zagreb