ZAGREB: Kako će biti organizirana nastava u potresu oštećenim osnovnim školama?

Doznajemo koje će osnovne škola oštećene u potresu privremeno biti preseljene u druge osnovne i srednje škole kako bi mogli početi nastavu od 11. svibnja
Zagreb: Vidljive posljedice potresa na  osnovnoj školi Josipa Jurja Strossmayera Sanjin Strukic/PIXSELL

Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb će od 11. svibnja organizirati redovan odgojno-obrazovni rad u svojim matičnim objektima, a one koje su u potresu oštećene rad će organizirati u drugim osnovnim i srednjim školama.

Slijedom Zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 Vlade RH sve će osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb organizirati redovan odgojno-obrazovni rad u svojim matičnim objektima, izuzev škola čiji su objekti pretrpjeli oštećenja od potresa. Za njih će odgojno-obrazovni rad od 11. svibnja biti organiziran u objektima drugih zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, ističe u priopćenju Gradski ured za obrazovanje.

Tako će šest osnovnih škola biti preseljeno u XV gimnaziju. Tamo će svoj odgojno-obrazovni rad organizirati osnovne škole (OŠ) “Ivana Gorana Kovačića”, “Jordanovac”, “Bukovac”, “Ivana Filipovića”, “Vladmira Nazora” i “Jordanovac”.

OŠ “Petra Zrinskog” preselit će se u OŠ “Ivana Cankara”, a OŠ “Vugrovec Kašina” i “Vugrovec-Kašina” (PRO Planina Donja) preselit će se u PRO Prekvršje.

OŠ “Josipa Jurja Strossmayera” i “Augusta Harambašića” preselit će se u Prirodoslovnu školu “Vladimira Preloga”, a OŠ “Markuševec” i “Markuševec” (PRO Bačun) preselit će se u Područnu školu “Vidovec”.

OŠ “Dr. Ivan Merz” preselit će se u OŠ “Matka Laginje”, a OŠ “Miroslava Krleže” preselit će se u OŠ “Ksavera Šandora Gjalskoga”.

OŠ “Kustošija” (PRO Kustošija Gornja) preselit će se u OŠ “Kustošija” – matični objekt. Osnovna škola “Horvati” preselit će se u OŠ “Matije Gupca”, a OŠ “Dragutina Kušlana” preselit će se u OŠ “Silvija Strahimira Kranjčevića”.

OŠ “Lučko” Ježdovec i “Lučko” Stupnik  preselit će se u OŠ “Lučko”. OŠ “Izidora Kršnjavog” preselit će se u OŠ “Tina Ujevića”,  a OŠ “Davorina Trstenjaka” (PRO Savska), preselit će se u OŠ “Davorina Trstenjaka”.

Nejasno mora li dijete dovesti i odvesti roditelj 

Gradski ured za obrazovanje u priopćenju kaže da je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatražio tumačenje Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu vezano uz organizaciju prijevoza učenika iz  tih škola. Tvrde kako je iz dostavljene Upute nejasno mora li roditelj ili skrbnik dovesti i odvesti dijete iz ustanove ili je moguće organizirati prijevoz učenika sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi na način da roditelj dovodi dijete do autobusa koji će djecu potom prevesti u školu, a po povratku djeteta iz škole autobusom preuzeti ga na za to određenom mjestu.

-Naglašavamo da će u slučaju organizacije prijevoza učenika roditelji i škole biti pravovremeno obaviješteni o voznom redu te polaznim i odredišnim postajama, stoji u priopćenju Gradskog ureda za obrazovanje.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo