World Boccia Intercontinental Challenger

Zagreb domaćin jednog od najvećih svjetskih turnira u paraboćanju, i gorički boćar Marko Turković među sudionicima

Hrvatske boje branit će deset reprezentativaca
paraboćanje Ivica Galović/PIXSELL

Od 25. ožujka do 2. travnja u dvorani II Doma sportova održat će se “World Boccia Intercontinental Challenger – Zagreb 2023.”, jedan od najvećih svjetskih turnira u boćanju. Bit će to prvi veliki turnir ove godine u svijetu u paraboćanju. Zagreb je domaćin jednog od samo pet Challengera, rang iznad su Svjetski kupovi, kojih će ove godine biti tri.

Ovim Challengerom ujedno započinje i službeno završno prikupljanje bodova za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a lista se zaključuje 31.prosinca ove godine. U Zagrebu će nastupiti više od 100 natjecatelja iz 22 zemlje među kojima i brojni osvajači medalja s paraolimpijskih igara i svjetskih prvenstava. Naravno, nastupit će i svi najbolji hrvatski paraboćari, a hrvatske boje branit će deset reprezentativaca (Dora Bašić, Nataša Županić, Dora Lovrić, Anamaria Arambašić, Milorad Kružić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Marko Arambašić, Davor Komar). U Zagrebu će nastupiti i boćarska reprezentacija Ukrajine koja je završne pripreme odradila u Prelogu u hotelu Panorama i njihovom rekreacijsko-sportskom centru DG Sport.

Glavna zvijezda turnira svakako je 34-godišnji Britanac David Smith, koji je od 2004. do danas osvojio ukupno 25 medalja s Paraolimpijskih igara (5), Svjetskih (10) i Europskih (10) prvenstava. Najveća koncentracija kvalitete upravo je u dvjema kategorijama u kojima će se i Smith natjecati. U kategoriji BC1 muški, uz njega tu su i brončani sa SP 2022. Portugalac Andre Ramos i brončani sa SP-a 2018. i srebrni s POI 2016. Nizozemac Daniel Perez.

U kategoriji BC1/BC2 timova tu su aktualni svjetski doprvaci Britanci te aktualni europski prvaci i doprvaci Portugal i Nizozemska. U BC1 kategoriji za žene glavna favoritkinja je svjetska doprvakinja naša Dora Bašić, dok je u BC4 kategoriji kod muških glavni favoriti za medalje Davor Komar, trenutno 4. igrač svijeta. Glavna zvijezda BC3 kategorije za muške je Čeh Adam Peška, paraolimpijski pobjednik u Tokiju i brončani s prošlog SP. Žensku konkurenciji BC3 kategorije predvodi svjetska prvakinja Portugalka Ana Costa.

Službeno otvaranje “World Boccia Intercontinental Challenger – Zagreb 2023.” je u nedjelju u 17 sati u dvorani II Doma sportova, a natjecanja službeno kreću u ponedjeljak. Paraboćari će se natjecati u pojedinačnoj, ekipnoj te konkurenciji parova podijeljeni u četiri kategorije prema stupnjevima oštećenja.

Grad Zagreb
Sport