Uvodi se plava parkirna zona

Zagreb dobio novu parkirnu zonu

Radi se o projekt koji je prije 12 godina doživio fijasko
Zagreb: Novo parkiralište Zagrebparkinga u Strojarskoj ulici Robert Anic/PIXSELL

Skupština Grada Zagreba izglasala je na današnjoj sjednici Odluku o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila prema kojoj će grad u budućnosti imati i petu/plavu parkirnu zonu, piše Tportal.

Ona će biti ‘Park & Ride’ varijanta na kojem će parkiranje naplaćivati radnim danom od 7:00 do 20:00 sati, a uključuje i ‘Park & Bike’ opciju odnosno građanima će na raspolaganju biti i korištenje javnih bicikala. Park& Ride varijanta uobičajena je praksa u europskim metropolama gdje za cijenu parkirališne automobilske karte ili dobijete mogućnost korištenja javnog gradskog prijevoza ili je njegova cijena toliko niska da se automobil uopće ne isplati uvlačiti u središte grada.

Primjerice u Beču je cijeli dan parkiranja u P&R garaži 4,10 eura. Obično se radi parkiralištima /garažama na obodima gdje je blizu dostupan i čest javni prijevoz.

Park&Ride varijantu Zagreb je pokušao uvesti prije 12 godina, ali ta priča doživjela je, nakon samo nekoliko mjeseci, potpuni fijasko jer je prodano samo 49 karata, podsjeća Tportal.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika