Svečano otvorenje

Zagreb dobio Muzej kravate

U muzeju je prikazan povijesni razvoj kravate na moderan način, a na površini od oko 130 četvornih metara posjetitelji se susreću s umjetničkim pristupom uređenju te brojnim interaktivnim i neočekivanim izlošcima
Zagreb: U Tomićevoj ulici svečano otvoren muzej kravata Cravaticum Davorin Višnjić/PIXSELL

U zagrebačkoj Tomićevoj ulici danas je svečano otvoren jedinstveni muzej posvećen kravatama, Cravaticum – boutique muzej kravate.

Otvorenju je nazočio predsjednik RH Zoran Milanović koji je osnivačima zaželio da on preraste u dobar i ozbiljan poslovni pothvat.

– Mi smo jedini koji polažemo legitimno pravo na autorstvo i na povijesno vlasništvo tog jednog malog, ali toliko značajnog modnog odjevnog detalja koji se veže u stotine čvorova i koji je toliko važan da su ga prihvatile i neke kulture koje s Europom nemaju veze, kao Japanci i Kinezi koji su prvu kravatu stavili prije stotinjak godina, rekao je predsjednik tom prilikom.

Osim predsjednika Milanovića o značaju Muzeja kravate i o tome kako će pridonijeti promidžbi hrvatskog kulturnog identiteta u svijetu, govorili su također direktor muzeja Igor Mladinović te kustos, muzeolog i suvlasnik muzeja Darko Dovedan.

Nakon svečanosti otvorenja, predsjednik Milanović uz stručno vodstvo obišao je Muzej kravate koji je koncipiran kao multimedijalni muzej u kojem umjetnička djela suvremenih umjetnika na temu kravate predstavljaju tek jedan segment njegovog bogatog fundusa. U muzeju je prikazan povijesni razvoj kravate na moderan način, a na površini od oko 130 četvornih metara posjetitelji se susreću s umjetničkim pristupom uređenju te brojnim interaktivnim i neočekivanim izlošcima.

Događanja
Grad Zagreb