Za sufinanciranje školskih obroka djece u riziku od siromaštva osigurano 30 milijuna kuna

Danas je potpisano prvih 17 ugovora vrijednih više od 14,6 milijuna kuna
Ministar Piletić uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” Željko Hladika/PIXSELL

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić uručio je predstavnicima gradova i županija 17 ugovora vrijednih više od 14,6 milijuna kuna kojima će se u idućoj školskoj godini u više od 200 osnovnih škola osigurati dnevni školski obrok za djecu u riziku od siromaštva.

– Ovo je godišnja redovna aktivnost Ministarstva još 2015. godine i mi smo za sljedeću školsku godinu 2022./2023. predvidjeli 30 milijuna kuna upravo za ovu namjeru, rekao je Piletić.

Današnjim ugovorima bit će osigurani školski obroci za 14.500 djece u riziku od siromaštva, a isto će biti učinjeno s ostatkom osnivača osnovnih škola. Ministar vjeruje da će za cijelu sljedeću školsku godinu potrošiti predviđenih 30 milijuna kuna pa se kroz tjedan ili dva mogu očekivati novi ugovori.

Sredstva koja su se do sada dodjeljivala preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije, naredne godine će se se izdvajati kroz Europski socijalni fond plus. Predviđena je alokacija od nešto više od 35 milijuna eura kako bi se navedena aktivnost nastavila financirati do 2027.

Piletić je istaknuo kako jedinice lokalne samouprave također dodatno financiraju te aktivnosti koje će u idućoj školskoj godini obuhvatiti oko 30.000 djece koja su u riziku od siromaštva.

Ugovore je potpisalo sedam županija: Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska i 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska, Virovitica.

Hrvatska
Izbor urednika