EPPO proširio istragu

Za posao na EU projektu obnovio privatnu kuću

EPPO je proširio istragu protiv varaždinskih poduzetnika, ranije osumnjičenih za mito u projektu dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda
lisice-uhicenje-ruke

Ured europskog javnog tužitelja proširio je istragu protiv varaždinskih poduzetnika, ranije osumnjičenih za mito u projektu dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda, koje sada tereti i da su za sudjelovanje u tom projektu dogovorili obnovu privatne kuće.

Nakon pokretanja prve istrage u srpnju 2022. u istražnom zatvoru su završili predsjednik uprave GR grupe i nekadašnji HDZ-ov gradski vijećnik Robert Gotić, Željko Bunić, bivši direktor varaždinske komunalne tvrtke Varkom i vijećnik s liste Ivana Čehoka te Stjepan Ptiček, vlasnik tvrtke Ecoenergy i bivši direktor Coninga. Proširenjem istrage obuhvaćeni su Gotić i Bunić.

– Istražnim radnjama utvrđene su osnove sumnje da su prvi i drugi od te trojice okrivljenika dogovorili da će drugookrivljenik poduzeti sve potrebne radnje kako bi društvo prvookrivljenika bilo uključeno u izvođenje navedenih radova, izvijestio je EPPO, ne otkrivajući identitete.

Navodno je Gotić za sudjelovanje u poslu oko pročišćivača otpadnih voda zauzvrat obećao izvesti radove na Bunićevoj kući u mjestu Muline na otoku Ugljanu, “koristeći resurse vlastitog trgovačkog društva”. Tužiteljstvo navodi da je slijedom tog dogovora, Bunić osigurao da Gotićeva tvrtka bude uključena u izvođenje radova dogradnje i rekonstrukcije varaždinskog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost 21.5 milijuna eura, a koji je financiran iz Kohezijskog fonda EU.

– Potom je prvookrivljenik održao obećanje i izveo građevinske radove na kući drugookrivljenika u vrijednosti od najmanje 22.543 eura, izvijestilo je tužiteljstvo. Dodaju i da će provesti i daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela koja se istražuju.

Aktualno
Hrvatska
Regija