Za nadoknadu štete od bedrenice osigurana dva milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede priprema Program nadoknade štete

Nikola Čutuk/PIXSELL

Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, poduzeli su niz mjera kako bi pomogli poljoprivrednicima čija se stoka ovoga ljeta u Lonjskom polju zarazila bedrenicom, pa se u Ministarstvu radi Program nadoknade štete vrijedan dva milijuna kuna.

Program, osim pomoći gospodarstvima na bedreničkim distriktima u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, ima za cilj obnovu proizvodnog potencijala u stočarstvu.

Svi korisnici potpora koji su pretrpjeli štete zbog bedrenice pozvani su da žurno izvijeste područni ured Agencije za plaćanja u poljoprivrede o nastanku više sile ili iznimnih okolnosti, kako ne bi bili isključeni iz sustava ostvarenja potpora za ovu godinu.

U cilju pomoći oštećenim proizvođačima Ministarstvo je, također nabavilo stočnu hranu za telad koja je ostala bez majki zbog uginuća krava te je podijelilo ukupno 25 tona krmne smjese uzgajivačima goveda. U svrhu neškodljivog zbrinjavanja, prikupljeno je 110 lešina goveda i 20 lešina konja te je taj postupak, kao i dezinfekcija, cijepljenje, rad veterinara te zaštitna oprema u potpunosti bio besplatan za posjednike životinja.