Za izgradnju i opremanje vrtića 1,22 milijarde kuna

Cilj je otvoriti novih 22.500 vrtićkih mjesta

Premijer Andrej Plenković predstavio jer natječaj za izgradnju i opremanje vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna, kojem je cilj otvoriti novih 22.500 vrtićkih mjesta.

– Do kraja 2026. kanimo stvoriti uvjete da 90 posto djece u dobi od tri godine do polaska u školu može sudjelovati u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, što će omogućiti bolji obrazovni ishod djece, a Hrvatska će uhvatiti korak sa svijetom i Europom, rekao je Plenković.

Natječaj se objavljuje 22. travnja, prijave se počinju primati 2. svibnja, a bit će otvoren 60 dana. Mogu se prijaviti gradovi, općine i županije.

– Već dugo radimo s gradovima i županijama i puno je projekata pripremljeno, tako da očekujemo intenzivne aplikacije na natječaj te da će se novac koji je predviđen u prvom krugu brzo realizirati, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Natječaj je podijeljen u dva kruga jer postoji broj jedinica lokalne uprave koje još nisu riješile sve imovinsko-pravne odnose ili je nekim općinama trebalo više vremena da pripreme dokumentaciju.