USKOK pokrenuo istragu

Za dilanje droge osumnjičeno 16 osoba, povezali se u narko lanac i zaradili više od milijun eura

Devet osoba uhićeno je i predano pritvorskom nadzorniku, četiri osobe od ranije se nalaze u zatvoru, dok se za tri još uvijek traga
lisice

USKOK je na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske i pribavljenog dokaznog materijala iz inozemstva, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana i jednog državljanina Slovenije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik (37), u razdoblju od lipnja 2020. do svibnja 2021. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji te drugim zemljama članicama EU, s ciljem ostvarenja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge kontinuiranom nabavkom, prijevozom, skladištenjem i daljnjom preprodajom kokaina, heroina, amfetamina i konoplje na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba. U okviru dogovorenog plana oni su ispunjavali namijenjene im zadaće radi uspostave cjelokupnog nabavnog i distribucijskog lanca trgovine drogom.

Tako su prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeokrivljenik dogovarali nabavu, transfer i isporuku kokaina, heroina i amfetamina. Drogu su iz Slovenije i Nizozemske u Hrvatsku, prema njihovim uputama, dovozili jedanaestookrivljenik i trinaestookrivljenik te druge zasad nepoznate osobe. Tako dopremljenu drogu devetookrivljenik i desetookrivljenik skladištili su u Splitu i Benkovcu gdje su je prepakirali i predavali prvookrivljeniku, četvrtookrivljeniku, petookrivljeniku, šestookrivljeniku, sedmookrivljeniku, osmookrivljeniku, četrnaestookrivljeniku i petnaestookrivljeniku radi daljnje prodaje. Ponekad je drogu preuzimao prvookrivljenik koji ju je predavao drugim okrivljenicima radi daljnje prodaje. Osim toga je prvookrivljenik dogovarao s četvrtookrivljenikom nabavu i isporuku konoplje koju su petookrivljenik i šestookrivljenik preprodavali na području Splita i Zadra.

Na opisan način nabavljeno je i preprodano najmanje 30 kilograma kokaina, 11 kilograma amfetamina, 35 kilograma konoplje te dva kilograma heroina, čime je zločinačko udruženje pribavilo nepripadnu imovinsku korist veću od milijun eura, koju su međusobno podijelili. Također, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestero okrivljenika.

Iz PU splitsko-dalmatinske nadodaju kako je jučer devet osoba uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku (37-godišnjak, dvojica 45-godišnjaka, dvojica 40-godišnjaka, dvojica 41-godišnjaka, 32-godišnjak i 42-godišnjakinja), četiri osobe od ranije se nalaze u zatvoru, dok se za tri još uvijek traga.

Crna kronika
Hrvatska