Vukovar proslavio 789. rođendan

Vukovar je prije 789. godina dobio povelju slobodnog kraljevskog grada kojom je postao drugi grad na području Republike Hrvatske.

Grad Vukovar

Vukovar danas slavio svoj 789. rođendan, a obilježavanje Dana grada i blagdana njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, ovoga se puta, zbog provođenja mjera zaštite od koronavirusa, održalo na neuobičajen, ali primjeren način.

U planu je bila svečana proslava s visokim uzvanicima koji su trebali odati počast na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te nazočiti Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća s dodjelom priznanja Grada, a planirane su i mnoge druge manifestacije i koncerti.
Kao i prethodnih godina, održa bi se Cvjetni korzo, večernji koncert, a cijeli tjedan nakon Dana grada trajao bi 3. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija Svi Zajedno Hrvatsko Naj s nastupima brojnih popularnih izvođača – Doris Dragović, Zlatka Pejakovića, Slavonskih lola i Ansambla Lado. Osim toga, ove bi godine planiran i turnir u uličnoj košarci organiziran u partnerstvu s Veleposlanstvom SAD-a.

Nažalost, sve su planirane manifestacije otkazane, a  proslava Dana grada preselila se  u eter Hrvatskog radija Vukovar koji će svojim posebnim programom slavljeničku atmosferu donio u domove svojih slušatelja.

Grad Vukovar

Gradonačelnik Ivan Penava s izaslanstvom Grada Vukovara položio je vijenac i upalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svim Vukovarkama I Vukovarcima čestitao Dan grada Vukovara.

-Vukovar je prije 789. godina dobio povelju slobodnog kraljevskog grada kojom je postao drugi grad na području Republike Hrvatske. To je činjenica koju trebamo pamtiti i ponavljati jer je riječ o velikom broju godina i dugoj povijesti na koju možemo biti ponosni, rekao je gradonačelnik Penava. (izvor: Grad Vukovar)