Receptura se prenosi s koljena na koljeno

Vrbovečka pera postala 49. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda
ZCF_7300 slika Ministarstvo poljoprivrede

Vrbovečka pera dobila je europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva Vrbovečka pera pokrenula je PERA – udruga proizvođača tradicijskog proizvoda koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta pod nazivom Vrbovečka pera.

Posebnost Vrbovečke pere leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera.

Vrbovečka pera je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.

Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno. Priču o Vrbovečkoj peri prenose žene koje pripremaju nekadašnja tradicionalna jela na kulinarskoj smotri „Kaj su jeli naši stari” koja se tradicionalno održava u Vrbovcu.

Aktualno
Vrbovec