Vrbovačeki umjetnik Mate Turić izlaže u Karlovcu

U Izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" karlovačke Gradske knjižnice od 31. svibnja do 23. lipnja bit će postavljena izložbu kamenih skulptura "Umjetnost jedrenja kroz život" akademskog kipara Mate Turića
011-2

U Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” karlovačke Gradske knjižnice od 31. svibnja do 23. lipnja bit će postavljena izložbu kamenih skulptura “Umjetnost jedrenja kroz život” akademskog kipara Mate Turića.

To je Turiću, koji izlaže i pod umjetničkim imenom Mata CROata, 49. samostalna izložba kamenih skulptura, ponajviše jedrenjaka, a koje, kaže autor, mogu biti predlošci ili idejno rješenje za buduće velike javne skulpture. Većinu radova autor naziva “oprostorenim reljefima” tj svodi skulpturu na jednu točku gledišta, oko kojih se ne kruži, koje ne zahtijevaju puno prostora, a daju jak simbolizam, navodi se u najavi izložbe.

U novije vrijeme Turić uvodi novi motiv u svoj rad i izrađuje rukopisno prepoznatljive kamene jahte. Sve skulpture nastale u posljednjih osam godina rukopisno su prepoznatljive i povezane u jednu cjelinu, a osim na izložbi mogu se uživo pogledati u umjetnikovom ateljeu u Vrbovcu.

Mate Turić jedan je od najistaknutijih akademskih kipara mlađe generacije. Rođen je 1987. godine u Zagrebu, na Braču je završio klesarsku školu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Najviše radi u kamenu, a rukopisnu prepoznatljivost skulpture dobivaju svojom povezanošću kamena.

Prepoznat je od stručnog žirija pariškog Salona d’Automne 2020. Dobitnik je nagrade Artist On Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015., a 2016. dobiva nagradu Artists On Globe za izložbu godine u Hrvatskoj. Godine 2018. prima Nagradu na međunarodnoj izložbi minijature Moslavački Štrk u Popovači, te 2. nagradu na javnom anonimnom natječaju za spomenik braniteljima u Dugom Selu. Radio je i na obnovi zagrebačke katedrale. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Događanja
Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Vrbovec
Zagrebačka županija