Stanje u prometu

Vozači oprez, učenici se vraćaju na ceste

U ponedjeljak počinje nova školska godina
Zagreb: Pripadnici Školske prometne patrole pomažu učenicima sigurno doći do škole Patrik Macek/PIXSELL

U ponedjeljak, 4. rujna, početak je nove školske godine, zbog čega će na cestama biti velik broj školaraca pa su iz Hrvatskog autokluba pozvali vozače na pojačan oprez.

S obzirom na to da su pješaci, osobito djeca, najosjetljiviji sudionici u prometu, od vozača se očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola i vrtića, ali i na svim ostalim cestama koje vode prema njima. Pozvali su vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila i poštuju prometne znakove te da paze na djecu koja hodaju uz cestu jer su zaigrana kao da su još na odmoru i nisu usredotočena na promet. Podsjetili su i da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Vozači – kada se približavate pješačkom prijelazu pazite – usporite – propustite – ne ometajte – ne ugrožavajte. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu. U slučaju opasnosti upozorite zvučnim signalom (sirenom) na svoju prisutnost. U blizini škola i vrtića te u zonama smirenog prometa usporite i vozite oprezno. Ne ometajte i ne ugrožavajte nezaštićene ili slabije od sebe: djecu, pješake, starije osobe, hendikepirane osobe, bicikliste, mopediste. Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Djeco – Nikad ne pretrčavajte cestu. Ne ometajte kretanje vozila. Hodajte pažljivo. Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila. Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom. Cestu prelazite samo po zebri. Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak prometnika. Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila.

– Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje – kad vozite svog predškolca ili školarca u vrtić ili školu, ne zaboravite ih vezati sigurnosnim pojasom u odgovarajućoj auto-sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm, kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, poručili su iz HAK-a.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti. Na mjestima pod maglom kolnici su vlažni i skliski.

Promet osobnih vozila povremeno je pojačan na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, u oba smjera.

Hrvatska
Prometni servis