Vlada sklopila sporazum o suradnji s četiri pravna fakulteta

Cilj sporazuma je znanstvena i stručna potpora radu Vlade
Zagreb: Plenković na potpisivanju Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade s pravnim fakultetima Robert Anić/PIXSELL

Hrvatska Vlada i pravni fakulteti u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu potpisali su danas u Zagrebu sporazum o suradnji čiji je smisao znanstvena i stručna potpora radu Vlade.

Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske potpisali su voditelji tih institucija i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je izrazio nadu da će suradnja poboljšati pripremu pravnih propisa koji se prihvaćaju i drugog.

– Vjerujem da ćemo dobiti izbalansiranu ekspertizu pravnih stručnjaka, poboljšati kvalitetu zakonskih tekstova, te da će profesori – koje prate najbolja rješenja i koji su u tijeku s onim što se priprema u nekim drugim zemljama na europskoj i međunarodnoj razni – sugerirati najprihvatljivija rješenja, kazao je premijer.

Sporazum obuhvaća obavljanje stručnih poslova za Vladu, sudjelovanje u izradi nacrta akata za Vladu, podršku praćenju učinkovitosti provedbe zakona, pripremu analitičkih podloga s ocjenama usklađenosti pravnog sustava Hrvatske s pravnim sustavom Europske unije, sudjelovanje u radnim tijelima Vlade i savjetima predsjednika Vlade i drugih tijela državnu uprave i drugo.

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić kazao je da će suradnja Vade i pravne struke biti sustavnija te naglasio da će obuhvatiti praćenje cjeloživotnog obrazovanja službenika i uključivanje studenata u praksu i stručne projekte. Koprić je najavio da će za 45 dana biti osnovana radna skupina koja će pripremiti program rada za ovu godinu.

Hrvatska
Politika