Uhićeno deset osoba

VIDEO: U velikoj policijskoj akciji pale dvije bande. Preprodali najmanje 1,3 tone duhana i oštetili proračun za 150 tisuća eura

Akcija je provedena na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara
duhan

Dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno nad deset hrvatskih državljana u dobi od 27 do 75 godine te jednim bosanskohercegovačkih državljaninom u dobi od 65 godina, a koje se tereti da za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkih udruženja. Policajci su jučer na području Policijske uprave istarske uhitili pet osoba (60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovina), na području Policijske uprave zagrebačke tri osobe (62-godišnjaka, 34-godišnjaka i 27-godišnjaka) te po jednu osobu na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske (45-godišnjaka) i Policijske uprave osječko-baranjske (65-godišnjaka).

Prvoosumnjičeni 65-godišnjak, koji je uhićen na području PU osječko-baranjske, povezao je u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Sitno rezani duhan nabavljao se u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije da bi se potom dovozio do Pule. Sumnja se da su zajedničkim djelovanjem osumnjičenici neovlašteno nabavili i prodali najmanje 1.350 kg sitno rezanog duhana, čime su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od 68.865 eura koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju, a državnom proračunu RH nanijeli su štetu od 152.504,40 eura.

U pretragama domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, policajci su pronašli i privremeno oduzeli 16,4 kilograma duhana i 2.500 kutija cigareta bez markica Ministarstva financija RH, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedozvoljene trgovine.

Po dovršetku istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a protiv njih podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Crna kronika
Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika