90 godina DVD Farkaševac

VIDEO/FOTO: Farkaševac proslavio veliki jubilej; DVD Farkaševac ponosno korača prema prvom stoljeću

DVD Farkaševac osnovan je 26. studenog 1933. kada je prema dostupnim podatcima skupina mještana osnovala Dobrovoljnu vatrogasnu četu
DSC_6954

Vatrogastvo u Farkaševcu ima dugu tradiciju. Najstarije društvo je DVD Farkaševac koje je osnovano 26. studenog 1933. kada je prema dostupnim podatcima skupina mještana osnovala Dobrovoljnu vatrogasnu četu. Od tih skromnih početaka, društvo je kroz povijest prolazilo teška razdoblja, no entuzijazmom i voljom članova uspjelo se prebroditi sve poteškoće i danas je DVD Farkaševac središnja vatrogasna postrojba Vatrogasne zajednice Općine Farkaševac.

A posebno svečano u Farkaševcu je bilo u subotu kada je proslavljeno 90 godina neprekinutog rada i djelovanja. Osim svečane sjednice na kojoj su prisutni gosti upoznati s poviješću društva i na kojoj su zaslužnim pojedincima i prijateljima društva dodijeljene Zahvalnice i Priznanja, blagoslovljena su i nova vozila društva slavljenika, a svi sudionici proslave svečanim defileom praćeni taktovima Limene glazbe Vrbovec i Vrbovečkih mažoretkinjama prošli su od općinskog centra do Vatrogasnog doma, gdje je održana svečana sjednica.

Malo, ali vrijedno društvo

DVD Farkaševac danas je nositelj vatrogastva u svome kraju. No, put do toga nije bio nimalo lak ni jednostavan, podsjetio je u izvješću o radu društva u proteklih devet desetljeća zapovjednik DVD-a Farkaševac Tomislav Potočić. DVD Farkaševac danas ima 36 članova, od toga 25 operativaca, 8 pričuvnih i 2 počasna člana. Ova godina itekako će ostati zapisana u povijesti društva, jer uz novo navalno vozilo, nabavljena je i vrijedna vatrogasna oprema, kojom je opremljeno deset operativaca.

-Zahvaljujući sadašnjem načelniku Matiji Copaku koji je uvidio kako nam je vozni park star, krenuli smo u nabavku novog vozila. Početkom godine ostvario se i taj veliki san za našu općinu, jer nabavili smo novo suvremeno vozilo- istaknuo je zapovjednik DVD-a Farkaševac, Tomislav Potočić, prisjetivši se kako je iza društva itekako teška povijest.

-Stari ljudi kažu kako se dobro dobrim vraća prije ili kasnije. Nakon godina patnje, izbacivanja i borbe, napokon možemo reći da smo došli uz bok većih DVD-ova po opremi. Planovi za budućnost su veliki, a vjerujemo kako uz Božju pomoć i dobre ljude možemo sve riješiti- zaključio je Potočić.

Matija Copak: Nije bilo lako doći do današnjeg dana

Prozvani načelnik Copak, nije krio zadovoljstvo ovako velikim jubilejem društva, iza kojeg su sati i sati rada kako bi se izgradilo društvo, koje je danas na ponos svima.

-Puno truda, puno rada kao i požrtvovnosti trebalo je kroz protekle godine uložiti da se ovaj današnji dan dogodi. Drago mi je što smo mi kao Općina svojim djelovanjem mogli pomoći i oplemeniti vaš rad nabavkom ovih vozila- kazao je načelnik Matija Copak.

U ime vatrogasne obitelji slavljeniku je jubilej čestitao predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, istaknuvši kako je DVD Farkaševac kroz povijest prošao svojevrsni “križni put”, što ih nije obeshrabrilo.

-Ustrajali ste i ništa vas nije pokolebalo na tome putu. Vjerujem kako će tako i nastaviti, iako sam svjestan kako je sve teže raditi, jer mladi nisu entuzijasti kao što ste to vi bili- poručio je Povrlišek.

Zaslužni članovi primili su priznanja i zahvalnice, a isto je primio i najstariji član DVD-a Farkaševac, 93 – godišnji Blaž Copak koji je primio posebno priznanje, spomen diplomu za 73 godine članstva.

 

Događanja
Farkaševac