Velika izložba o Katarini Velikoj od četvrtka u Galeriji Klovićevi dvori

Povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba Galerija Klovićevi dvori priredila je veliku izložbu djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga. Puni naziv izložbe je “Katarina Velika, carica svih Rusa. Izložba iz Državnog muzeja Ermitaž”, a održava se od 12. travnja do 29. srpnja 2018.

Koncept izložbe za Klovićeve dvore rezultat je zajedničke suradnje stručnjaka iz Muzeja Ermitaž i Galerije Klovićevi dvori. Kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

Izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.) koncipirana je posebno za izložbene prostore Galerije Klovićevi dvori, koja će dati presjek kroz to jedinstveno razdoblje ruske povijesti prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta. Izložba će uvodno predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba (kontekst izložbe i razdoblje – Rusija i Europa u Katarinino vrijeme, europski vladari koji su vladali u isto vrijeme i slično), a potom kroz nekoliko zanimljivih tema ispričati priču o Katarini.

Publika može vidjeti na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori više od 1000 eksponata, preko kojih će saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, a ponajprije će moći osjetiti caričinu strast za umjetnošću koja ju je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.