Velika blamaža Vlaste Toth kojoj smeta doček Vatrenih u Zagrebu

Vlasta Toth je na društvenima mrežama poručila kako je ponižena i revoltirana dočekom Vatrenih. Sukus jednog ogorčenog statusa je da se nije spomenuo Zagreb, niti mu se itko zahvalio.

-Kao rođena Zagrepčanka, osjećam se poniženo. Nitko od nogometaša, organizatora, i sveg ostalog svijeta koji je blokirao grad od 10 ujutro nije se sjetio pozdraviti i zahvaliti stanovnicima Zagreba. Ni riječju, ni kakvom pjesmom. Pjevalo se Dalmaciji, Zagori, Hercegovini, zlatnoj Slavoniji, a Zagreb koji ih je sve ugostio ostao nespomenut. Mi kao nismo Hrvatska, mi im dođemo kao pozornica, kulise gdje će doći, izdivljati se, ponapiti, i urlati od nostalgije za svojim kamenjarem, zaključila je revoltirano– donosi Zagreb.info

Krenimo od očite neistine, pošto sam bio na dočeku, a vjerujem i ogromna većina vas koji ovo čitate, s punom odgovornošću tvrdim da je Zagreb spomenut, da su se Vatreni s pozornice zahvalili i građanima i gradonačelniku. Gdje je bila i što je Vlasta Toth radila teško je utvrditi, a niti bi to ikoga trebalo zanimati. Nekad je sudjelovala u radu stranke ORAH, znate one koja je svojevremeno osvojila cijeli jedan mandat na izborima za EU parlament, a pretendirala je preoteti lijevo biračko tijelo SDP-u, Živi zid prije Živog zida u neku ruku. Kao pojedinka nije ostavila značajniji trag u javnom životu Hrvatske i da ju nije prenio jedan zagrebački portal vrlo vjerojatno ni ja ne bhi znao tko je. No, sada kada se maća lača to jest tipkovnice, red je da joj se razmjerno odgovori.

Ono što možemo vrlo izvjesno reći je da Vlasta Toth ili nije bila na dočeku Vatrenih ili naprosto nije pratila program. Osim što se spomenulo Zagrepčance i gradonačelnika Grada Zagreba pjevala se pjesma, za nju omraženog Thompsona koji njenim riječima ‘reva’ (očito je postala glazbena kritičarka za svjetskog prvenstva), a radi se o Lijepa li si. Pjesma koja spominje sve krajeve u kojima Hrvati žive, koja svojim tekstom dira svakog Hrvata u srce je bila dovoljan dokaz da se radi o događaji koji je Hrvatskog karaktera. Ovo je važno jer ovo nije bio ‘zagrebački doček’ ovdje su došli svi reprezentativci i izbornik zajedno, ovo je bio hrvatski doček. Hrvatski doček!

No, ni to očito nije bilo jasno, moralo se napasti Hrvate iz krajeva koji nisu zagrebački. Pa se tako dići ‘rođena Zagrepčanka’, što je dokaz da nije rođena u nekoj drugoj bolnici. Uzmimo za primjer da dvije osobe koje žive zajedno u Zagrebu i od kojih je jedna trudnica odu u npr. Makarsku na more, i gle sretnog čuda trudnica rodi. Naravno ona nije rodila ‘u Zagrebu’. Čini li to dijete Zagrepčana manje zagrebačkim od Vlaste Toth? Ovo je očiti šovinizam i pokušaj podređivanja drugih sebi na osvnovi mjesta rođenja. I ja sam rođeni Zagrepčanin pa od toga ne radim frku i zna da tko pjeva zlo ne misli. Zašto je to tako bitno Vlasti Toth? Zar bez toga ne bi bila ‘dovoljno velika’ purgerica? Ne znam, niti me zanima, ali na retoričkoj razini je porazila samu sebe i pokazala da nije u stanju tolerirati drukčije, a to je tužno. Tužno jer se dičila strankom koja je trebala propagirati toleranciju i suživot, ali očito je to samo za jednu arenu, onu političku.

Nisam ovaj tekst pisao da bi Vlasti Toth nanio štetu, nelagodu ili je uvrijedio. Samo želim ispraviti neistinu izrečenu u njenoj objavi koju su neki mediji odlučili ‘pogurati’ i upozoriti da ovaj stil govora samo zaguđuje prostor javnog diskursa. Bio bi najsretniji kada bi i Vlasta Toth mogla jednog dana živjeti toleranciju sa svima koji su jučer pljeskali kada se zahvalilo Zagrebu.