Vedran Ćorluka zaključio nogometnu karijeru: Nisam to planirao, ali došao je trenutak

Premda se o tome danima nagađalo, hrvatski nogometaš Vedran Ćorluka i službeno je objavio prekid igračke karijere

Igor Kralj/PIXSELL

Premda se o tome danima nagađalo, hrvatski nogometaš Vedran Ćorluka i službeno je objavio prekid igračke karijere.

-Nisam to planirao, ali došao je trenutak- kazao je Ćorluka na novinarskoj konferenciji na kojoj je izbornik Zlatko Dalić predstavio popis kandidata za skorašnje Europsko nogometno prvenstvo.

Dalić je predstavio i Ćorluku kao novog člana stručnog stožera.

-Iznimna mi je čast što me izbornik pozvao da mu pomognem. Prije dva mjesec sam dobio poziv od izbornika, spomenuo mi je ideju i brzo smo se dogovorili. Razgovarao sam i sa suigračima i nadam se da mogu pomoći kao što sam pomogao kad sam bio igrač- kazao je Ćorluka dok je Dalić pojasnio svoju odluku.

-Zagovaram viziju da u reprezentaciji moraju biti bivši igrači koji su prošli kroz reprezentaciju. Ja nisam imao tu čast, ali Dražen (Ladić), Vedran (Ćorluka) i Ivica (Olić) jesu. Njihovo iskustvo mi je važno. Od Vedran očekujem da mi ukaže na neke stvari, da misli na svoj način. Očekujem kvalitetne savjete, kritike, stvari koje ne vidim- istaknuo je izbornik.

Ćorluka je istaknuo kako je sada u prvom planu EURO, ali otkrio svoje planove.

-Sada je u prvom planu EURO, a nakon toga ćemo vidjeti. Sada se vidim u tome, upisat ću trenersku akademiju. Moj bivši klub je izrazio želju da se uključim i u njihov stožer i to je put kojim želim ići- kazao je.

Ćorluka je od 2012. igrao za moskovski Lokomotiv, a u nedjelju je odigrao posljednju utakmicu protiv Urala.

-Zadnjih par tjedana je bilo dosta emocionalno. Osvojili smo Kup, a jučer sam odigrao zadnju utakmicu za Lokomotiv i zadnju utakmicu u karijeri. Jučer je bilo teško, no danas je bilo lakše- priznao je.

Otkrio je i kada se odlučio na “igračku mirovinu”.

-Čovjek u jednom trenutku shvati da je to to. Nisam to planirao, no dogodio se trenutak kada sam odlučio sam sa sobom. Uživam i dalje u nogometu, ali mislim da je vrijeme doći kući, pronaći se u nekoj novoj ulozi, u nekim novim životnim radostima.

Na pitanje koju bi si ocjenu dao za karijeri bio je jasan.

-Nikada nisam žalio za nekim propuštenim prilikama, zato si dajem ocjenu 10 od 10- kazao je sa smiješkom.

Ćorluka je tijekom karijere igrao za Dinamo, Inter iz Zaprešića, Manchester City, Tottenham, Bayer Leverkusen i moskovski CSKA. Ukupno je osvojio 10 trofeja. S Dinamom je bio prvak 2006. i 2007. godine, a osvojio je i Superkup 2006., te Kup 2007. U dresu Lokomotiva osvojio je šest trofeja – rusko prvenstvo, četiri kupa, te ruski Superkup.

Za Hrvatsku je u 103 utakmice zabio četiri gola, a krunu karijere imao je 2018. u Rusiji gdje je u dresu Vatrenih osvojio svjetsko srebro.