Večeras započinje osmi Zagreb Design Week

Uz izložbe, održat će se predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe iznimno bogat glazbeni program

Sanjin Strukić/PIXSELL

Tehnički muzej Nikola Tesla – Hala V ugostit će, počevši od danas, osmo izdanje Zagreb Design Weeka, središnjeg događanja iz područja dizajna u Hrvatskoj, koje se ove godine održava na temu “Otpornost”.

Prizemlje tog izložbenog prostora rezervirano je za neke od najbolje dizajniranih proizvoda na hrvatskom tržištu, od namještaja do mode, a na katu se mogu razgledati izložba finalista “ZGDW Award”, međunarodne nagrade za dizajn, radovi studenata i učenika dizajna, te niz međunarodnih, tematskih izložbi. Iza Hale V nalazi se vrt u kojem će se održavati predavanja, filmske projekcije i zabave, dok će se diljem grada partneri organizirati vlastite programe.

Na otvorenoj pozornici u Dizajn parku, iza Hale V prvu večer obilježit će Whateverest party, slijedi nastup slovenskog glazbenog dua Zalagasper, potom sviraju Porto morto, House of Flamingo i Denis&Denis, a zatvorit će ga DJ Ali Mirza Mulabegović. Uz središnju lokaciju festival je prisutan i na partnerskim lokacijama kao što su Botanički vrt, BUQELE House of Fashion, zagrebački  Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Nunc, Planet.hr, Prostoria, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

– Želja nam je pozitivno gledati u budućnost, iskoristiti priliku da mijenjamo stvari, gradimo bolje, stabilnije, održivije, trajnije, ekološkije, humanije, inteligentnije stvari i sustave, koji će nam pomoći da postanemo otporniji na sve poremećaje u budućnosti, rekla je rirektorica festivala Tina Marković.

Ovogodišnja država partner je Nizozemska, a u povodu predsjedanja Slovenije Vijećem EU–a otvorit će se izložba “Budućnost življenja: Made in Slovenia”, s tridesetak izložaka slovenskih dizajnera koji reagiraju na promjene izazvane pandemijom korone.

Već tradicionalno, petu godinu u nizu dodjeljuje se ZGDW Award o čemu odlučuje peteročlani žiri, a finalisti su – za Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija Valentina Vidaković, Include i Enigma; za Dizajn društvenih inovacija Ines Borovac, Kofein dizajn i Rašić+Vrabec; u kategoriji Dizajn interijera za nagradu konkuriraju Mikser i Cipmann, RAKETA i Björk; za najbolji Produkt dizajn Tina Rugelj, Benussi & the Fish i Nunc; za Grafički dizajn Tumpić / Prenc, Grafika  Tumpić i Grafika  Señor; a u kategoriji Tekstilnog i modnog dizajna Amina Musić , Mihaela Brajković i Nikolina Krstičević.

Zagreb Design Week trajat će do nedjelje, 26. rujna, a ulaz je moguć uz predočenje Covid putovnice, potvrde o cijepljenju ili negativnog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati.