Uvode se nova pravila o roamingu: Građane Europske unije čeka bolja kvaliteta potrošačkih usluga

Razmatra se i ukidanje doplate za pozive unutar EU-a kada zovete iz svoje matične zemlje u drugu zemlju EU-a

Pixabay

Suvremenu blagodat korištenja mobilnih telefona u inozemstvu kao kod kuće, bez straha od previsokih troškova dugujemo uvođenju pravila ‘Roam Like At Home’, kojim je prije pet godina građanima Europske unije, Norveške, Islanda i Lichtensteina omogućeno korištenje mobilnih usluga i dijeljenje sadržaja za vrijeme boravka u inozemstvu bez bojazni od visokih računa zbog naknade za roaming.

Trenutna pravila EU-a koja pružaju bezbrižnost telefoniranja u inozemstvu na snazi ​​su do 30. lipnja 2022. zbog čega ih je potrebno produžiti. U protivnom će potrošači opet plaćati više cijene, kao što je slučaj s građanima Ujedinjenog Kraljevstva koji više nisu dio EU-a. U Europskom parlamentu iskoristili smo ovu priliku da napravimo značajna poboljšanja i već imamo dogovor koji pruža dovoljno fleksibilnosti da reagiramo na nova kretanja u telekomunikacijskom i tehnološkom sektoru.

S novim pravilima o roamingu građani Europske unije imat će bolju kvalitetu potrošačkih usluga. Stat ćemo na kraj komercijalnim praksama koje namjerno usporavaju brzinu prijenosa podataka u inozemstvu. Na taj način, potrošači će moći uživati ​​u jednakoj kvaliteti i jednakoj brzini podataka u inozemstvu kao i kod kuće. S novim pravilima o roamingu uvodimo veću konkurentnost na tržište telekomunikacija snižavanjem maksimalnih cijena koje telekom operateri međusobno naplaćuju kada korisnici koriste druge mreže u roamingu- prenosi Večernji list.

Skoro od jednake važnosti je i uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobitel, tablete, slušalice koje će olakšati i pojeftiniti život i poslovanje građana EU te ne manje važno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem zagađenja i količine elektroničkog otpada.

Razmatra se i ukidanje doplate za pozive unutar EU-a kada zovete iz svoje matične zemlje u drugu zemlju EU-a.