Usvojen Zakon o tržištu električne energije. Evo što to znači za građane

Njime se namjerava krajnjim kupcima pružiti veću zaštitu, informiranost i kontrolu računa za električnu energiju

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor većinom je glasova prihvatio Zakon o tržištu električne energije koji će omogućiti kućanstvima da kupuju struju od opskrbljivača iz EU, kao i donijeti krajnjim kupcima veću zaštitu, informiranost i kontrolu računa za električnu energiju.

Opskrbljivači će morati pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju.
Osim toga, računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će kupcima pomoći da usporede trenutni ugovor s drugim ponudama. Novina je i što će krajnji kupac moći mijenjati svog opskrbljivača u kratkom roku.

Većinom od 76 glasova donijet je novi Zakon o sjemenu i sadnom materijalu prema kojem će sjeme s poljoprivrednog gospodarstva iz skupine žitarica, uljarica i predivog bilja trebati proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama. Od te obveze biti će izuzeta gospodarstva čija ukupna površina na kojoj se proizvode te skupine bilja manja od sedam hektara.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o minimalnoj plaći kojima će se propisati njeno obvezno ugovaranje u bruto iznosu, kao i Zakon o referendumu te Zakon o naseljima.