Usvojen paket zakona za reformu socijalne skrbi

Za paket zakona iz područja socijalne skrbi u dvije je godine predviđeno 1,2 milijarde kuna više
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Uz ustrajne kritike oporbe, Hrvatski sabor donio je Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi. Zakon je podržalo 76 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 39 protiv.

Zakonom o socijalnoj skrbi povećava se zajamčena minimalna naknada (ZMN), ukida cenzus u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine, što znači da će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi. Povećava se naknada za osobe s invaliditetom s 1500 na 1750 kuna, odnosno za 250 kuna. Zajamčena minimalna naknada povećava se sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Zaposli li se korisnik naknade u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu neće prestati već će se ona u prva tri mjeseca rada umanjiti za 50 posto iznosa. Također, vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi, odnosno 20 tisuća kuna.

Novi Zakon širi krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, time se potiče da dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ostane u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija.

Sabor je izmijenio Zakon o udomiteljstvu, nakon Vlade i on je odbio prijedloge lijeve oporbe da se u krug osoba koje mogu udomljavati dodaju i formalni i neformalni životni partneri. Donio je i zakone koji uređuju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Za paket zakona iz područja socijalne skrbi u dvije je godine predviđeno 1,2 milijarde kuna više, sredstva će se alocirati u taj sustav.

Hrvatska
Politika