Uskoro nove osobne iskaznice? Doznajemo detalje

Razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica

Davor Puklavec/PIXSELL

Nove osobne iskaznice građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, rekao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić u Hrvatskom saboru.

Glavni razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica, istaknuo je Katić, potvrdivši da će iskaznice i certifikati koje će sadržavati vrijediti pet godina, iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina. Iako nije precizirao kolika će biti cijena novih iskaznica, Katić je obećao da će se raditi na tome da bude što povoljnija

Tim novinama osobne će iskaznice na novom elektroničkom nosaču podataka sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnim formatima. Mijenja se i vizualni izgled iskaznice, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Također, omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina života i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj. Uz to, stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobne iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.