Uskoro još lakše putovanje iz Hrvatske u SAD

Već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana
Američko-hrvatski forum povodom 30 godina američko-hrvatskih diplomatskih odnosa Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska i SAD danas će potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entry program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri europske zemlje, omogućiti privilegiran ulazak u SAD, objavila je zamjenica američke ministrice trgovine Marisa Lago.

Već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, a Lago je na otvaranju Američko-hrvatskog foruma u Zagrebu najavila “još jedan korak u uklanjanju barijera” bilateralne trgovine dviju zemalja.

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom, stoji na stranicama američke vlade.

Lago je na forumu kazala kako dvije države desetljećima bilježe slične ekonomske-političke uspjehe u bilateralnim odnosima, navevši nedavni ulazak Hrvatske u bezvizni program te završetak pregovora o ugovoru o dvostrukom oporezivanju koji još čeka odobrenje dvaju parlamenata.

Hrvatska
Ostalo