Uređuje se Domovinski most, na snazi posebna regulacija prometa

Radovi će trajati narednih šest mjeseci

Matija Habljak/PIXSELL

Danas su počeli radovi na uređenju Domovinskog mosta u Zagrebu, koji će se izvoditi temeljem Projekta sanacije, a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je da će radovi trajati šest mjeseci, a njihova je vrijednost oko 14 milijuna kuna.

– Radi se o nešto manje od 900 metara i u jednom i u drugom smjeru. Radit će se sljedećih šest mjeseci i bit će cijelo vrijeme zatvorene dvije trake kolnika, znači jedna u svakom smjeru, međutim uvijek će biti prohodan prolaz za pješake i bicikliste, barem na jednoj strani mosta. To će trajati šest mjeseci, izjavio je novinarima gradonačelnik Tomašević.

Zamolio je građane za strpljenje jer je, kako je rekao, to održavanje mosta apsolutno nužno. Rekao je da su radove počeli pred ljeto kako bi što manje ometali život građana. Istaknuo je da su radovi u tijeku ili u pripremi i na drugim mostovima jer je bitno da su mostovi u dobrom stanju, da su sigurni i kvalitetni.

Pomoćnik pročelnika za ceste Krunoslav Tepeš naveo je da će se u sklopu radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta urediti kompletne površine obostranih pješačko-biciklističkih staza, uredit će se razdjelni i središnji pojas, obnovit će se i očistiti prijelazne naprave, sanirati mrežaste mikropukotine na pilonima, te će se na ukupno 64 zatege sanirati spojevi sa nosivom konstrukcijom.

– U sklopu radova na snazi je privremena regulacija prometa, a kako bi se osigurao kontinuitet pješačko-biciklističke komunikacije duž samog Domovinskog mosta radovi će se odvijati u dvije faze, a danas je krenula prva gdje će u smjeru van grada prema Zagrebačkoj obilaznici biti zauzeta vanjska kolnička traka, dok će u suprotnom smjeru u ulazu u grad biti zauzeta središnja, unutarnja kolnička traka kako bi se moglo pristupiti radovima na središnjem pojasu, rekao je Tepeš.

Nakon završetka prve faze, koju očekuju da završi kroz tri mjeseca, stupit će na snagu nova regulacija prometa s naizmjeničnom istovjetnom regulacijom, dodao je.