Uoči Martinja pojačane policijske akcije

Alkohol je prepoznat kao jedan od češćih uzroka stradavanja na cestama, a s čašicom više neki vozači posebice su skloni sjesti za volan u vrijeme Martinja pa je policija najavila pojačani nadzor u prometu

Alkohol je prepoznat kao jedan od češćih uzroka stradavanja na cestama, a s čašicom više neki vozači posebice su skloni sjesti za volan u vrijeme Martinja pa je policija najavila pojačani nadzor u prometu.

Policijske uprave diljem Hrvatske alkotestirat će sve zaustavljene vozače do 16. studenoga kad se slavi narodni običaj krštenja mošta Martinje ili Dan Svetog Martina s obzirom na to da se u to doba godine povećava rizik da će dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom.

Osim što će alkotestirati sve zaustavljene vozače, prometni policajci nadzirat će brzinu kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima i dječje sjedalice te nepropisnu uporabu mobitela, ali i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća. U vrijeme akcije policajci će i tijekom dana pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Za vozače koji odluče popiti pokoju čašicu policija je objavila preporuke, pozivajući ih da u takvom stanju ne sjedaju za volan već da osiguraju alternativni način prijevoza, poput javnog prijevoza ili taksija i iskažu odgovornost prema sebi i svim drugim sudionicima u prometu. Opcija za vozače pod utjecajem alkohola je da ostave parkiran automobil i do odredišta krenu pješke ili da se u društvu unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag.