Unuci, otac, stric i djed lovci u obitelji Soltan

U Bratini, u općini Pisarovina, postoji nekoliko obitelji koji čuvaju bogatu lovačku tradiciju. U LD Srnjak Bratina dosta je lovačkih obitelji, obično očeva i sinova, no ondje je i jedna mlada lovkinja, prva u društvu.

Valentina Soltan je dvije godine lovkinja, njen brat Ivan je deset godina lovac, a njihov otac, lovnik društva Stjepan Soltan je tri desetljeća lovac. Stjepanov otac, a Valentinin djed, Slavko Soltan napunio je osamdeset godina života i pedeset i pet godina lovstva. Starina Slavko je aktivni lovac i voli pješačiti. Ova obitelj s četiri lovca ima i još jednog rođaka lovca. Stjepanov brat, Valentinin i Ivanov stric Dragutin Soltan ima šezdeset godina života, a polovicu od toga je lovac.

-Od malena sam u obitelji slušala lovačke priče i jednostavno to htjela provjeriti. Završila sam za poljoprivrednog tehničara, fitofarmaceut, a prije dvije godine položila lovački ispit. Imam dobre učitelje i staru dvocjevku „položaru“, od oca. Kod nas su svi dobri strijelci- kazuje mlada Valentina Soltan.

Valentina je već imala lovačko krštenje nakon ulova fazana i lisice. Kako kazuje uplašila je se dok su lovili kao gosti u Tounju. Čekali su divlje svinje u šumi, a dvadesetak metara od nje je prošao veliki medvjed, nije joj bilo svejedno. Ipak se bolje snalazi u ravnici oko svoje Bratine.

Od svog oca lovnika i djeda veterana lovstva svakim izlaskom u prirodu nešto nauči o lovu. Kad u lov krenu njezin brat i stric, od lovačke obitelji može se napraviti dobar „štand“. Dok Valentina u djevojačkim rukama nosi staru očevu pušku, zna kako je osim oružja od obitelji naslijedila i bogatu lovačku tradiciju.

Napisao i snimio: Boris Ćavar