Razlog za optimizam

Umjesto recesije rast BDP-a od 2,5 posto

Priče o recesiji padaju u zaborav
BDP

Dok priče o recesiji padaju u zaborav, ekonomski pokazatelji daju sve razloge za umjereni optimizam u pogledu gospodarskih izgleda u ovoj godini, piše Jutarnji list. Prva procjena rasta BDP-a za prvi kvartal bit će objavljena 29. svibnja, a očekivanja analitičara zasad su pozitivna.

– Dostupni podaci upućuju na osjetno usporavanje ekonomije, ali i dalje imamo solidan rast, kaže Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije ekonomskih i financijskih istraživanja u RBA.

Pritom posebno izdvaja doprinos investicija, odnosno rast građevinarstva, kao i vrlo dobro stanje na tržištu rada u pogledu zaposlenosti i plaća.

– Iako su u prvim mjesecima ove godine realne plaće još pod pritiskom inflacije, prisutan je određeni potrošački optimizam, uz ostalo zbog najava snažnog rasta plaća, objašnjava.

Stoga se može očekivati da neće podbaciti ni osobna potrošnja, unatoč tome što je maloprodaja u prvom kvartalu realno stagnirala. Kako dodaje analitičarka RBA, potrošnja kućanstava obuhvaća i usluge, a one i dalje rastu. Vlada je nedavno podigla prognoze rasta BDP-a u ovoj godini s 0,7 na čak 2,2 posto, ali analitičari su i dalje nešto oprezniji. Najslabije prognoze i dalje ima Hrvatska udruga poslodavaca, 0,3 posto.

Na pitanje kako ocjenjuje početak godine i jesu li trendovi u skladu s očekivanjima, Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a, čini se, malo je popravio očekivanja nakon objave najnovijih podataka o robnoj razmjeni. U prvom kvartalu procjenjuje da će BDP rasti po stopi od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u posljednjem kvartalu 2022. godišnja stopa rasta iznosila četiri posto, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika