Ukida se imunitet članovima Vlade za sve koruptivne radnje

Kazneni postupci moći će se voditi bez prethodnog odobrenja Vlade
vlada rh Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

– U skladu s programom Vlade, ukidamo imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama Zakona koje su upućene u saborsku proceduru.

Izmjenama se preciznije uređuju ovlasti i dužnosti glavnog tajnika Vlade te status posebnih savjetnika i članova savjeta koje osniva Vlada. Propisuje se tko može biti imenovan za člana savjeta te da podaci o članovima savjeta i posebnim savjetnicima moraju biti javno objavljeni. Posebni savjetnici i članovi savjeta morat će potpisati izjavu o interesima i nepristranosti, a tako se, ističe Malenica, uređuje kako oni moraju obavljati svoje poslove.

Također, Vlada je usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojim su utvrđena etička načela i pravila ponašanja na temelju kojih oni trebaju postupati tijekom obnašanja dužnosti te je uređen sastav i djelokrug rada nadzornog tijela – Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Kodeksom se uspostavljaju jasna pravila ponašanja dužnosnika u pogledu deklariranja interesa i imovine, zabrane primanja darova, kontakata s trećim osobama, nagrada i priznanja. Vijeće za primjenu Kodeksa imenovat će Vlada, a jednom godišnje ono će Vladi podnositi izvješće, dodao je Malenica.

Vlada je na današnjoj sjednici, također dala suglasnost Ministarstvu prometa da s jedinicama lokalne, regionalne samouprave i Gradom Zagrebom sufinancira prijevoz putnika u cestovnom prometu kao javnu uslugu u razdoblju od 2022. do 2024. godine, najviše do 428,1 milijun kuna na godinu.

Uz to, uputila je i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama (EU) kojima se taj Zakon usklađuje s Direktivom o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika