Afera tulipani

Uhićen bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva

Hrvoje Vojković uhićen zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi
ARHIVA – 2010. Zagreb: Poduzetnik Hrvoje Vojkovi?, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Goran Stanzl/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu izvijestio je da provodi hitne dokazne radnje u suradnji s istarskom policijom protiv dviju osoba, uhićenih zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i krivotvorenja isprava, među kojima je i bivši političar Hrvoje Vojković.

Neslužbeno se doznaje da je Vojković, bivši HSLS-ov ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja, uhićen jer je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio, a navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Ne otkrivajući identitete EPPO je priopćio kako sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima EU, a EPPO je nadležan za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Vojković i njegov suosumnjičenik će nakon pretraga i prikupljanja drugih dokaza biti dovedeni na ispitivane u zagrebački ured EPPO-a, nakon čega će europsko tužiteljstvo odlučiti o pokretanju istrage. Zatraži li za osumnjičene istražni zatvor o tome će odlučivati suda istrage Županijskog suda.

Hrvatska
Ostalo